1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Dr Seuss

Yhdysvalloissa kuuden Dr. Seussin lastenkirjan julkaiseminen lopetetaan liian rasistisen kuvaston takia

Dr. Seuss eli Theodor Seuss Geisel kirjoitti pitkän uransa aikana yli 60 lastenkirjaa, jotka ovat englanninkielisessä maailmassa erittäin suosittuja. Tänään tulee kuluneeksi 117 vuotta hänen syntymästään.

Dr Seuss
Vuonna 2015 presidentin puoliso Michelle Obama luki Dr. Seuss-satukirjaa pääsiäistapahtumassa Valkoisessa talossa. Hänen lukemansa kirja Oh, the things you can do that are good for you! ei ole niiden joukossa, joiden julkaiseminen lopetetaan nyt.
Vuonna 2015 presidentin puoliso Michelle Obama luki Dr. Seuss-satukirjaa pääsiäistapahtumassa Valkoisessa talossa. Hänen lukemansa kirja Oh, the things you can do that are good for you! ei ole niiden joukossa, joiden julkaiseminen lopetetaan nyt. Aude Guerrucci / EPA

Ajat muuttuvat – ja myös runoilija, kirjailija ja kuvittaja Theodor Seuss Geisel (1904–1991) ehti lähes 60 vuotta kestäneen uransa aikana sen nähdä.

Mutta silti kirjailijan kirjallista perintöä hallinnoivan Dr. Seuss Enterprises -yhtiön päätös olisi voinut olla hänelle järkytys. Siitä vieläpä päätettiin tiedottaa juuri tänään, jolloin kirjailijan syntymästä tulee kuluneeksi 117 vuotta.

Yhtiö päätti jo viime vuoden puolella, että kuuden lastenkirjan kustantaminen lopetetaan siksi, että niiden kuvasto on nykylukijan silmiin liian rasistinen.

Kirjojen joukossa on ensimmäinen Dr. Seuss -lastenkirja, And to Think That I Saw It on Mulberry Street sekä viisi muuta lastenkirjaa, jotka on julkaistu vuosina 1937–1976.

– Nämä kirjat kuvaavat ihmisiä tavalla, jotka ovat loukkaavia ja väärin, kerrottiin Dr. Seuss Enterprises-yhtiöstä uutistoimisto AP:lle.

– Näiden kirjojen myymisen lopettaminen on vain osa sitoumustamme ja laajempaa suunnitelmaamme sen takaamiseksi, että luettelomme edustaa ja tukee kaikkia yhteisöjä ja perheitä.

Päätöstä edelsi kuukausien keskustelu, jossa huomioitiin opettajien ja tutkijoiden antamaa palautetta. Kirjojen etnisiä vähemmistöjä koskevia kuvauksia kohtaan on esitetty viime vuosina kasvavaa arvostelua.

AP:n uutisessa ei esitetä esimerkkejä siitä, mitä yhtiö on tulkinnut rasistiseksi. Aiemmassa keskustelussa amerikkalaisessa mediassa on nostettu esille esimerkiksi stereotyyppiset kuvitukset.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen julkisen palvelun radioverkko NPR viittasi kaksi vuotta sitten julkaistussa jutussaan (siirryt toiseen palveluun) siihen, miten kirjassa And To Think That I Saw It On Mulberry Street esimerkiksi kuvataan kiinalainen niin, että hänen silmänsä ovat vain kaksi viivaa, hän kantaa syömäpuikkoja ja riisikulhoa ja käyttää perinteisiä japanilaistyylisiä kenkiä. _If I Ran the Zoo-_kirjassa (joka myös kuuluu niihin, joiden julkaiseminen nyt lopetetaan) kaksi afrikkalaiseksi mainittua miestä ovat ruohohametta lukuunottamatta alastomia kanniskellessaan eksoottisia eläimiä.

Yhtiön päätös herätti heti laajaa kommentointia sosiaalisessa mediassa, jossa osa katsoi sen edustavan vasemmistolaista sensuuria.

Dr. Seussin erikoisiin hahmoihin ja rytmikkääseen kieleen perustuvat lastenkirjat ovat olleet valtaisa menestys. Niitä on käännetty kymmenille kielille ja myyty yli sadassa maassa.

Suomeksi niitä sen sijaan ei ole käännetty, mutta suomalaisillekin ne ovat tuttuja useamman niihin perustuvan elokuvan perusteella: muun muassa Horton (2008), The Grinch (2000 ja 2018), Katti (2003) ja Lorax (2012) perustuvat Seussin kirjoihin.

Kirjojen tuotto on edelleen iso, viime vuonna ennen veroja 33 miljoonaa dollaria eli 27,5 miljoonaa euroa. Aikakauslehti Forbes listasi viime vuonna Dr. Seussin kovatuloisimpien edesmenneiden julkkiksien listalla kakkoseksi, heti poptähti Michael Jacksonin jälkeen.

Lue seuraavaksi