Hyppää sisältöön

Joensuulaisen tutkija Kari Korolaisen sarjakuva ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi

Karjalan tutkimuslaitoksella työskentelevän tutkijan sarjakuvassa seikkailevat piika Marjatta ja kulkumies Kinna Ilma.

Kari Korolaisen sarjakuva-albumi Marjatta ja Ilman Kinna on ehdolla Sarjakuva-Finlandia kilpailussa. Kuva: Kari Korolainen ja Jussi Virratvuori

Karjalan tutkimuslaitoksen tutkija Kari Korolaisen sarjakuva-albumi on ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi. Käsin piirretty Marjatta ja Ilman Kinna käsittelee rajoja, rajojen yli kulkevia esineitä, liikkuvuutta ja naapuruuksia.

Sarjakuvassa kauaksi kotoa joutunut piika Marjatta ja linnunkoipijalkineinen kulkumies Kinna Ilma kohtaavat kyläkäräjillä, jotka on kutsuttu kokoon metsästä löytyneen salaperäisen laukun arvoituksen selvittämiseksi.

Tarkemmin määrittelemättömään entisaikaan sijoittuva teos hyödyntää suomalaista mytologiaa ja uskomuksia.

Sarjakuvan tekeminen on ollut kiinteä osa Korolaisen tutkimustyötä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston perinteen ja nykykulttuurin kokoelman aineistojen parissa.

Tutkimuksen ja sarjakuvataiteen yhdistämisellä Korolainen on hakenut uusia tapoja lähestyä tutkimuksen aihepiiriä ja käsitteistöä sekä väyliä liikkua vanhojen arkistoaineistojen ja monitieteisen nykyrajatutkimuksen välillä.

Käsin piirretyssä 36-sivuisessa sarjakuva-albumissa näkyvät Korolaisen monipuolinen tutkimustyö sekä kuvataiteilijan ja graafikon tausta. Helmikuussa 2020 ilmestyneen teoksen on kustantanut joensuulainen Kirjokansi.

Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajan päättää kymmenen ehdokkaan joukosta Markku "Mato" Valtonen. Tunnustuspalkinto jaetaan 14. kerran maaliskuussa 2021.