1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Koronatilanne vaikeutunut entisestään Varsinais-Suomessa – virusmuunnosten osuus kasvussa

Varsinais-Suomessa on varmistettu tähän mennessä 47 koronan virusmuunnosta.

Varsinais-Suomi
Koronavirusnäyte pöydällä
Kuvituskuva.Pasi Takkunen / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan koronatilanne on vaikeutunut maakunnassa entisestään.

Tartunnat ovat sairaanhoitopiirin mukaan kasvussa erityisesti työpaikoilla. Yleisimmin koronaan sairastuvat 20–59-vuotiaat. Alkuvuoden aikana työpaikoilta on saatu 294 koronavirustartuntaa. Tähän lukemaan ei sisälly sote-alan työpaikat.

– Olen huolissani ihmisten jaksamisesta. Monet eivät ota epidemiaa enää tosissaan, vaikka tilanne on vakava. Nimenomaan me aikuiset voimme vaikuttaa varsinkin kasvussa oleviin työpaikkatartuntoihin esimerkiksi käyttämällä maskia aivan säännöllisesti, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Virusmuunnos leviää alueella

Varsinais-Suomen koronan ilmaantuvusluku on noussut viimeisen kahden viikon seurantajaksolla lukuun 158. Kaksi viikkoa sitten se oli 119. Samalla positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt 4,5 prosenttia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan virusmuunnokset leviävät nyt maakunnassa. Varsinais-Suomessa on varmistettu 47 koronan virusmuunnostapausta. Näistä suurin osa, 45 tapausta, on niin sanottua brittivarianttia ja kaksi tapausta on Etelä-Afrikan varianttia.

– Virusmuunnosten todellinen määrä on kuitenkin moninkertainen. Viime viikolla Tyks Laboratorioissa käyttöönotetun seulontatestin mukaan lähes puolet tuoreista tapauksista olisi todennäköisesti virusmuunnoksen aiheuttamia, tiedotteessa nostetaan esille.

Virusmuunnos tarttuu puolitoista kertaa herkemmin kuin tavallinen koronavirustartunta.

– Näyttää selvältä, että positiivisten testitulosten määrä ja virusmuunnosten osuus ovat kasvamassa ja epidemia valitettavasti sitä kautta on selvästi kiihtymässä. Jos mitään ei tehdä, tartuntamäärä voi kasvaa 7–10-kertaiseksi seuraavan kuukauden aikana, sanoo Mikko Pietilä tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve kasvaa?

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ennakoi koronatilanteen vaikeutuessa, että sairaahoidon tarve tulee kasvamaan.

Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkärin Harri Marttilan mukaan tilanne on toistaiseksi rauhallinen.Tällä hetkellä Tyksissä on koronaviruksen vuoksi hoidossa kuusi potilasta.

– Sairaalahoidon tarve kasvaa, koska lähiviikkojen kasvaneet tapausmäärät vaikuttavat pienellä viiveellä sairaalahoidon tarpeeseen, sanoo Harri Marttila.

Koronanyrkki suosittelee etäkoulua

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee lisäksi kansallisen linjauksen mukaisesti, että kaikki maakunnan toisen asteen koulut ja yläkoulut siirtyvät etäopetukseen.

Koulujen tulisi olla suosituksen mukaan etäopetuksessa 8.3–28.3. Mahdollisuus etäopetukseen siirtymiseen jo aikaisemmin on myös mahdollista paikallisesti.

Lisäksi koronanyrkki haluaa, että aluehallintovirasto tekisi koko maakuntaa velvoittavan päätöksen osallistujille tarkoitettujen tilojen terveysturvallisesta käytöstä koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Avilta pyydetään siis uuden tartuntatautilain nojalla 58 d -pykälän käyttöönottoa.

Pykälässä avi valvoo asiakastiloja, jotta ne noudattavat lähikontaktien velvoittamiseen liittyviä velvoitteita. Asiakastiloissa pitää tämän jälkeen olla käsien puhdistaminen mahdollista erillisellä pisteellä, siivousta pitää tehostaa ja asiakaspaikoissa pitää täyttyä turvavälit.

85 d -pykälä koskisi muun muassa kampaamoja, kuntosaleja ja kauppoja.

– Keskustelimme koronakoordinaatioryhmässä siitä, että jos nyt linjatut toimenpiteet eivät riitä epidemian hillitsemiseksi, joudumme harkitsemaan tilojen sulkemisen mahdollistavan 58 g -pykälän käyttöönottoa, sanoo Mikko Pietilä vielä tiedotteessa.

Tämä 58 g -pykälä mahdollistaisi avin sulkemaan esimerkiksi yksityiset kuntosalit, sisäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylät ja muun muassa kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Lue lisää:

Varsinais-Suomen koronaryhmä kieltäisi kokoontumiset pikavauhtia

Koronasuositukset pysyvät ennallaan Varsinais-Suomessa – virusmuunnosten määrä kasvaa

Tyks aloittaa koronavirusmuunnosten testauksen kaikista näytteistä

Koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos löytyi Uudestakaupungista

Artikkelia korjattu 2.3.2021 klo 16.54. Koronanyrkki suosittelee 58 d -pykälän käyttöönottoa, ei g:n.

Lue seuraavaksi