1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteishaku

Yhteishakua pidennetään koronavirustilanteen vuoksi 7. huhtikuuta saakka

Yhteishaun oli määrä päättyä jo 23. maaliskuuta. Yläkoulut siirtyvät useilla alueilla suoraan hiihtolomalta etäkouluun.

yhteishaku
Opinto-ohjaaja Sari Heinonen seuraa, kun 9.-luokkalaiset Siiri Ylösmäki, Vilma Rautava ja Topias Kaapu tekevät matematiikan tehtäviä.
Viikolla 9 hiihtolomalle lähteneille yläkoululaisille tieto etäkouluun siirtymisestä leviämis- ja kiihtymisvaiheilla olisi jättänyt ainoastaan viime perjantain hakuun osallistumiseen koululla.Antti Eintola / Yle

Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin jatketaan koronavirustilanteesta johtuen huhtikuun 7. päivään saakka.

Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä haut perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin ja vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen päättyvät 7. huhtikuuta klo 15.

-Juuri nyt käynnissä oleva yhteishaku on historiallinen. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä yhteishaku koskee ensimmäistä kertaa aivan jokaista peruskoulun päättävää nuorta, kun kaikki ysiluokkalaiset jatkavat peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai esimerkiksi kymppiluokalle, sanoo opetusministeri Jussi Saramo.

Jussi Saramo
Jussi Saramo hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.Esa Syväkuru / Yle

Saramo sanoi, että yhteishakua päätettiin pidentää, jotta lähiopetukseen ehditään palata ennen yhteishaun loppua ja omia hakuvaihtoehtoja on mahdollista käydä läpi oman koulun opinto-ohjaajan kanssa etäopetusjakson jälkeen.

Yhteishaun oli määrä päättyä jo 23. maaliskuuta. Koronavirustilanteen vuoksi leviämis-ja kiihtymisvaiheen alueilla on ohjattu yläkouluja siirtymään etäopetukseen 8.-28. maaliskuuta.

Oppivelvollisuuteen liittyvä jatko-opintoihin hakeutumisvelvoite tuli voimaan vuoden alusta. Hakeutumisvelvoite vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä tänä keväänä perusopetuksen 9. luokalla ja pääosin vuonna 2005 syntyneitä.

Lue seuraavaksi