1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalpalinna

Hyvä lumi- ja pakkastilanne näkynyt Kalpalinnan laskettelurinteillä: "on helpompi lähteä seuraavaan kauteen, kun meidät on löydetty"

Myös pääkaupunkiseudulta tulevien laskettelijoiden määrät ovat kasvussa.

Kalpalinna on hyötynyt talven lumesta ja pakkasista. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Janakkalan Kalpalinnan toimitusjohtaja Petri Ilmarinen on tuuraamassa lounaalle lähtenyttä hissihenkilöä. Laskettelijalle ojennetaan hissi, jotta lähtö on turvallinen ja aloittelija voidaan evästää matkaan myös sanallisin ohjein. Tänä vuonna hissejä on saanut ojennella ilahduttavan paljon, toisin oli viime talvena.

Viime talven jälkeen ei rinneyrittäjä uskaltanut odottaa enää mitään. Vähäiset lumet eivät saaneet ihmisiä liikkeelle. Välillä työntekijöitä oli paikalla laskettelijoita enemmän. Rinne ehti olla auki 87 päivää, kun koronasulut sinetöivät valmiiksi surkean kauden ja Kalpalinna hiljeni.

Rinteet täyttyivät kuitenkin kesällä pyöräilijöistä, joulukuussa rinteitä jakoivat pyöräilijöiden lisäksi laskettelijat.

Joulukuussa lumetettujen ensimmäisten rinteiden jälkeen tammikuussa tulivat pakkaset ja lumi, jotka ovat rinneyrittäjän kannalta ratkaisevia asioita. Kun takapiha on lumesta valkoinen, alkavat ihmiset liikkua myös rinteiden suuntaan. Nyt väkeä on ollut rinteissä hyvin.

– Asiakkaiden näkemysten mukaan tämä näyttää jo ajoittain siltä kuin 80–90 -luvun vaihteessa totuttiin Kalpalinna näkemään. Hissit on auki, rinteet on auki ja ravintolatkin ovat vielä toistaiseksi auki. Emme vielä ole siellä isoimmalla tasolla, mutta lähellä ollaan jo.

Kalpalinnassa kausi on vielä kesken eikä kävijämäärää ole niputettu yhteen. Tyhjiä hissejä ei kuitenkaan ole tarvinnut juuri pyörittää.

– Parhaina päivinä laskettelijoita on ollut jopa toista tuhatta, sanoo toimitusjohtaja Petri Ilmarinen.

Laskettelukausi jatkuu koronan ja lumen ehdoilla

Kausi jatkuu Janakkalassa niin pitkään kuin lunta riittää ja korona suo. Petri Ilmarinen arvioi, että useimmissa rinteissä lunta riittää huhtikuulle saakka.

Kalpalinna työllistää parikymmentä ihmistä. Lisäksi yrittäjiä Kalpalinnassa on neljä.

Tämä talvi on ollut suotuisa uusille yrittäjille, jotka eivät viime talven lumettomuuden ja koronasulkujen jälkeen enää asettaneet sen kummempia odotuksia.

– On helpompi lähteä seuraavaan kauteen, kun meidät on jälleen löydetty jo näinkin hyvin.

Hiihtolomien ensimmäisellä viikolla Ilmarisen mukaan 90 prosenttia kävijöistä oli ensikertalaisia.

Asiakkaat tulevat pääosin Riihimäki–Hämeenlinna–Hyvinkää akselilta. Toisin oli 30 vuotta sitten. Silloin pääkaupunkiseutulaiset täyttivät Kalpalinnan rinteet.

– Nyt välissä on ollut parikin sukupolvea, jotka on tottuneet ajamaan tästä ohi pohjoiseen. Mutta kyllä väki entistä enemmän löytää tännekin, sanoo Ilmarinen.