1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

EU ja Yhdysvallat lisäävät pakotteita Venäjää vastaan, Venäjä uhkaa vastatoimilla

EU ottaa henkilöpakotelistalleen neljä uutta nimeä, Yhdysvallat seitsemän. Lisäksi amerikkalaiset määräävät pakotteita kemiallisten aseiden valmistamiseen liittyville yrityksille.

Venäjä
Aleksei Navalnyi oikeuden kuulemistilaisuuden alkua odottamassa 20. helmikuuta.
Aleksei Navalnyi oikeuden kuulemistilaisuuden alkua odottamassa 20. helmikuuta.Juri Kochetkov / EPA

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lisäävänsä henkilöpakotelistalleen seitsemän uutta venäläistä henkilöä tai tahoa.

Pakotelistalle päätyivät muun muassa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov, valtakunnansyyttäjä Igor Krasnov sekä liittovaltion vankeinhoitolaitoksen johtaja Aleksandr Kalašnikov.

Pakotteet sisältävät maahantulokiellon sekä Yhdysvalloissa olevien varojen jäädytyksen.

Lisäksi pakotteita julistettiin 13 yritystä sekä valtiollista tutkimusinstituuttia vastaan. Niiden katsotaan osallistuneen kiellettyjen biologisten tai kemiallisten aineiden tuotantoon.

EU puolestaan lisää unionin henkilöpakotelistaan neljä venäläistä virkamiestä. Euroopassa olevat varat jäädytetään ja matkustuskielto kohdistetaan Krasnoviin ja Kalašnikoviin sekä Venäjän liittovaltion tutkintakomitean johtajaan Aleksandr Bastrykiniin ja lisäksi kansalliskaartin johtajaan Viktor Zolotoviin.

Taustalla on oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysyritys 20. elokuuta 2020 novitšok-hermomyrkyllä.

Yhdysvaltain tiedustelun tuore raportti katsoo, että teon taustalla olivat venäläiset salaisen palvelun agentit ja teko on merkki huolestuttavasta toimintamallista. Novitšokin valmistamisen ja käytön puolestaan katsotaan rikkovan Yhdysvaltain kemiallisia ja biologisia aseita koskevaa lakia sekä kansainvälistä kemiallisten aseiden kieltosopimusta.

Myös Navalnyin pidätys sekä sen synnyttämien mielenosoitusten kovaotteinen tukahduttaminen mainitaan pakotteiden perusteluissa.

Navalnyi tuomittiin helmikuussa vankeusrangaistukseen, koska hän oli oikeuden mukaan rikkonut ehdonalaismääräyksiään ollessaan viisi kuukautta hoidossa ja toipumassa myrkytysyrityksestään Saksassa. Mielenosoituksissa otettiin kiinni arviolta 11 000 mielenosoittajaa.

Tämänpäiväisiä pakotteita on osattu odottaa. Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallinto on ilmaissut, että se aikoo vastata "joukkoon epävakauttavia toimia". Myös muun muassa amerikkalaisiin virastoihin kohdistettuihin, venäläisten tekemiksi väitettyihin hakkerointeihin aiotaan vastata.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan ilmoitti venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan päivällä, että Venäjä vastaa samalla mitalla kaikkiin uusiin amerikkalaispakotteisiin. Venäjä kiistää osallisuutensa Navalnyin sairastumiseen.

Lue lisää:

Oppositiopoliitikko Navalnyi lähetettiin rangaistussiirtolaan Venäjällä – Ihmisoikeusaktivisti: Siirto on vaarallisin vaihe

EU:n ulkoministerit sopivat pakotteista Navalnyin tapaukseen liittyen – listan nimiä ei vielä kerrottu

Oppositiojohtaja Navalnyi kahdessa oikeudenkäynnissä Venäjällä: Vankeustuomio pysyi voimassa, veteraanin herjaamisesta sakkotuomio

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi