1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Ravintola-alalla epäselvyyttä siitä, kenen pitää sulkea ja kenen ei – yrittäjä: "Kärryillä pysyminen on ollut vaikeaa ja tiedotus epäselvää"

Keski-Suomen koronanyrkki punnitsee rajoituksia ja suosituksia ylimääräisessä kokouksessaan perjantaina

Jyväskylä
Opastekyltti koronanäytteenottoon Jyväskylän Killerillä.
Näkemyseroista huolimatta koronatoimien tavoite on kulkea samaan suuntaan: välttää lähikontakteja ja saada tartunnat painettua alas.Heli Kaski / Yle

Keski-Suomessa on ilmennyt epätietoisuutta siitä, aiotaanko ravintolat sulkea vain osassa maakuntaa.

Hämmennyksen taustalla on muun muassa alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli Koronanyrkin linjaus siitä, että Jyväskylää lukuun ottamatta alueen kunnat ovat koronaepidemian perustasolla.

Keski-Suomen Koronanyrkkihän katsoi maanantaina, että vain Jyväskylä on kiihtymisvaiheessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö taas toteaa tiistaisessa ohjauskirjeessään sairaanhoitopiirille, että koko Keski-Suomi kuuluu edelleen koronan kiihtymisvaiheen alueisiin. Määrittely perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon.

– Tähän ohjauskirjeeseen saakka on korostettu, että alueen oman arvion mukaan voidaan harkintaa tehdä. Nyt paine katsoa koko maakuntaa yhtenä kokonaisuutena on kasvanut. Epidemiatilanne ei ole tällä viikolla Keski-Suomessa muuttunut, mutta ohjausmalli on muuttunut, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Hallituksen eduskunnalle antama esitys ravintoloiden sulkemista lähtee siitä, että ravintolasulut toteutetaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla koko sairaanhoitopiiriä koskien, ei kuntakohtaisesti. Vain perustason alueilla ravintolat voisivat olla auki.

Kuppiloiden ovet ovat näillä näkymin menossa kiinni koko Keski-Suomessa.

"Ihminen ei tahdo uskoa ennen kuin kielletään"

Koronarajoitusten käänteet ja erityisesti niistä tiedottaminen saavat kritiikkiä ravintola-alan yrittäjiltä.

Seija Heikkilä on Muuramessa 9-tien varressa toimivan lounas- ja kahvilaravintola Anoppilan toinen yrittäjä.

Heikkilä kertoo yrittäneensä pysyä kaavailtujen ravintolarajoitusten perässä lähinnä matkailu- ja ravintola-alan järjestön MaRan tiedotusta seuraamalla ja uutisotsikoita mediasta lukemalla.

– Kärryillä pysyminen on ollut vaikeaa ja tiedottaminen epäselvää. Tämä aika kaikkiaan on jo koronan takia sellainen, että on pienellä porukalla paahdettu menemään, eikä ehdittäisi hirveästi mediakanavissa roikkua. Selkeä tiedotus olisi tarpeen, sanoo Heikkilä.

– Juttelin esimerkiksi eilen yhden leipomoalan yrittäjän kanssa ja hän oli sitä mieltä, että eihän ravintolat kiinni mene! Me olemme kyllä siinä käsityksessä, että kiinni menemme, eikä asiakaspaikkoja sisällä voi olla, mutta mukaan voimme myydä.

Ravintoloiden sulkeminen koko Keski-Suomen alueella saa yrittäjältä ymmärrystä, vaikka tautitilanne on monessa yksittäisessä keskisuomalaiskunnassa hyvin rauhallinen.

– Ollaan vähän kielto-maa. Ihminen ei tahdo uskoa ennen kuin kielletään. En koe, että alueittain ravintoloiden sulku olisi epäreilua, sillä tiedostan, että ihmiset ei välttämättä toimi ilman rajoituksia. Pelkona on, että lähdetään sinne, missä ravintolat on auki, pohtii Heikkilä.

Ravintolarajoitusten rajat puhuttivat myös eduskunnassa

Ravintolasulun alueellinen kohdentuminen herätti kysymyksiä myös, kun eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelun hallituksen esittelemästä ravintolat sulkevasta laista.

Helsingin Sanomat kertoo, että salissa oltiin laajasti samanmielisiä siitä, että rajoitustoimia tarvitaan (siirryt toiseen palveluun) (hs.fi), mutta useampi kansanedustaja halusi tietää, onko hallituksen esitys ravintoloiden sulkemisesta riittävän tarkkarajainen ja oikeasuhtainan.

Hallituksen toive saada ravintolat kiinni suuressa osassa Suomea toteutuu aikaisintaan maanantaina 8. maaliskuuta päivällä.

Eduskunta ei ehdi saada lakia voimaan tämän viikon aikana, jolloin se olisi voinut tulla voimaan heti vuorokauden vaihduttua maanantaiksi.

Nopeimmalla mahdollisella aikataululla eduskunta voi hyväksyä lain lopullisesti maanantaina.

Koronanyrkki koolla jälleen perjantaina

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen kertoo, että Keski-Suomen Koronanyrkki pitää perjantaina aamulla ylimääräisen kokouksen.

–Arvioimme, mitä uudet ohjeet tarkoittavat. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä todetaan, että kiihtymisvaiheessa tulee ottaa välittömästi käyttöön toimia, jotka koskevat myös leviämisvaiheen alueita, mutta tässä asiassa on monilla toimijoilla toimivaltaa, Kinnunen sanoo.

Nyrkki tarkastelee alueensa koronatilannetta vielä paitsi ministeriön ohjauskirjeen myös aluehallintoviranomaisen linjausten valossa. Koronanyrkki odottaa sitäkin, aikooko Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kiristää ministeriön toivomalla tavalla kiihtymisalueiden kokoontumisrajoitusta kuuteen henkilöön nykyisestä kymmenestä henkilöstä.

Kinnusen mukaan Koronanyrkki ei voi perjantaina kuitenkaan todeta, että Keski-Suomi olisi epidemian suhteen perustasolla.

– Paine siihen suuntaan, että otetaan tiukempia rajoitteita ennakoidusti käyttöön on viisautta. Taustalla on riski virusmuunnoksen leviämisestä ja siitä, että jäljityskapasiteetti ei enää pysyisi mukana. Ei ole edellytyksiä sille, että nykyisillä luvuilla voitaisiin koko aluetta määrittää perustasolle.

Kiihtymisvaiheen alueille on suositeltu yläkoulujen siirtämistä kolmeksi viikoksi etäopetukseen. Moni kunta on Keski-Suomessa jo ilmoittanut, että yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa.

Koronanyrkkikin linjasi jo maanantaina, että lähiopetus voi Keski-Suomessa jatkua hiihtolomien jälkeen, koska tautitilanne on maakunnassa niin rauhallinen.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä tarkastelee todennäköisesti vielä uudelleen myös linjausta yläkoulujen etäopetuksesta.

Jos taudin leviäminen jatkuu, rajoituksetkin jatkunevat

Kinnunen arvioi tässä vaiheessa, että koululaisiin kohdistuvat toimet ovat joka tapauksessa määräaikaisia, mutta ravintoloihin ja aikuisiin kohdistuvissa rajoituksissa kannattaa varautua siihen, että ne kestävät pidempään kuin kolme viikkoa, jos taudin leviäminen jatkuu.

Muuramessa lounas- ja kahvilaravintola Anoppila aikoo ravintolasulun aikana jatkaa take away -myyntiä. Toimintaa pyörittävät kaksi yrittäjää ja ainakin nyt näyttää siltä, että yrityksen kolme työntekijää lomautetaan.

Yrittäjä Seija Heikkilä sanoo, että kaikista rajoituksista ja säätämisistä huolimatta koronatilanteen vuoksi ei enää viime kevään tapaan itketä.

– Ehkä tämä alkaa tuntuu jo normaalilta. Tietenkin tilanne hankaa yritystoimintaa, kun ei tiedä miten asiat toimivat, mutta elämää tämä on. Kautta aikain on sattunut ja tapahtunut ja tämä on vain vaihe. Vuosi sitten itkettiin, mutta enää ei itketä. Ehkä se kertoo siitä, että tähän alkaa sopeutua. Kaikille asioille ei voi mitään, niin niihin on turha käyttää energiaa, pohtii Seija Heikkilä.

Lue myös:

Miltä tuntuu sulkea kunta, kun koronatartuntoja ei ole? Kunnanjohtaja: "Olisin toivonut enemmän alueellista arviointia"

Koronanyrkki: Koulujen lähiopetus voi jatkua – Keski-Suomi on Jyväskylää lukuun ottamatta koronaepidemian perustasolla

Kokki Henri Alén ei usko kolmen viikon ravintolasulun vaikuttavan ja rajoitukset jatkuvat: "Stay home, stay safe ja tehkää juurileipää"

"Ei mennyt ihan putkeen, koronapäätökset mitä suuremmissa määrin arvovalintoja" – kolme kysymystä ja vastausta hallituksen koronatoimista

Hallitus on todennut poikkeusolot, ravintolasulkua koskeva esitys eduskuntaan – Marin pyytää anteeksi viranomaisten tulkintaerojen aiheuttamaa epävarmuutta