1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Föli-bussien matkustajamäärää ei näillä näkymin rajoiteta – Sirpa Korte: "Olisi aika kamalaa jättää asiakkaita pysäkillekään"

Turun seudun joukkoliikenteessä valmistaudutaan kuitenkin mahdollisiin lisärajoituksiin.

joukkoliikenne
Linja-autoja Linnankadulla Turussa.
Ruuhkavuoroihin tarvittaisiin lisäkalustoa, jos Föli-busssien matkustajamääriä rajoitettaisiin. Arkistokuva.Lassi Lähteenmäki / Yle

Turun seudun joukkoliikenteen Föli-bussseihin ei ole tällä tietoa tulossa tiukempia rajoituksia matkustajamääriin. Traficom voi kuitenkin tarvittaessa asettaa rajoituksia matkustajamääriin tuoreen tartuntatautilain muutoksen nojalla.

Keskiviikkona kokoontuva Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta keskustelee mahdollisista rajoituksista, vaikka asia ei ole virallisesti sen listalla.

– Näillä näkymin tartuntatautilain muutos ei vaikuta Fölin liikenteeseen. Mutta keskustelemme siitä jo lautakunnassa. Kovin toivotaan, ettei se vaikuttaisi. Olisi aika kamalaa jättää asiakkaita pysäkillekään, toteaa joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Monilla linjoilla matkustajamäärät ovat koronaepidemian aikana vähentyneet muutenkin. Korte arvioi pudotusta olevan jopa yli 40 prosenttia.

Ruuhka-aikoina osalla linjoista kuitenkin tarvittaisiin lisäbusseja liikenteeseen uusien rajoitusten myötä.

– Ruuhkavuoroja joudutaan sitten miettimään, on vain huonoja vaihtoehtoja. Onko rahaa laittaa lisää busseja liikenteeseen, tai edes busseja käytettävissä, pohtii Korte.

Lisäksi matkustajamäärän valvonta olisi kuljettajalle kohtuuton velvoite.

– Kuka pystyy valvomaan, montako henkeä on kyydissä? Aika kova vaatimus kuljettajalle, jonka pitäisi ennen kaikkea ajaa turvallisesti ihmisiä paikasta toiseen.

Tiukemmat rajoitukset, ja pahimmillaan kyydistä jääminen voisi mustata Föli-bussien mainetta pitkään, pelkää Sirpa Korte.

– Mielestäni se syö joukkoliikenteen luotettavuutta ja halua käyttää joukkoliikennettä myöhemmin. Ihmiset eivät nyt hirveästi huvimatkaile linja-autoissa, vaan heillä on joku tärkeä syy olla liikkeellä, niin onhan se aivan kohtuutonta, jos ei pääse kyytiin.

Lue seuraavaksi