1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Carlos Ghosn

Yhdysvallat luovutti Japaniin kaksi amerikkalaismiestä, joiden epäillään junailleen Nissanin ex-pomon Carlos Ghosnin paon oikeutta karkuun

Carlos Ghosn
Arkistokuva. Carlos Ghosn Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2018.
Carlos Ghosn Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2018.AOP

Yhdysvallat on luovuttanut Japaniin amerikkalaisen isän ja pojan, joiden epäillään auttaneen talousrikoksista syytettyä Nissanin entistä toimitusjohtajaa Carlos Ghosnia tämän paossa Japanista.

Michael Taylor ja hänen poikansa Peter saapuivat Tokioon tänään tiistaina. Heidät saatettiin lentokentällä odottaviin poliisiautoihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Tietäen, että Carlos Ghosn oli vapaalla takuita vastaan sillä ehdolla, että hän ei matkusta ulkomaille, nämä kaksi epäiltyä auttoivat Ghosnin pakoon ja salasivat sen, sanoivat japanilaiset syyttäjät miesten saapumisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vanhempi Taylor on Yhdysvaltain maavoimien erikoisjoukkojen veteraani, jolla on BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ollut turvallisuusalan yritys, joka auttoi ihmisiä pakenemaan vaikeista tilanteista ulkomailla.

Ghosn piilotettiin matkatavaroihin

Ghosn onnistui matkustamaan Japanista Libanoniin vuoden 2019 lopulla. Japanissa häntä olisi odottanut oikeudenkäynti Nissanin varojen väärinkäytöstä ja veronkierrosta.

Ghosn on asunut lapsuudessaan pitkään Libanonissa, jolla ei ole luovutussopimusta Japanin kanssa.

Japanin viranomaisten mukaan Michael Taylor piilotti Ghosnin suureen mustaan laatikkoon, jossa muka kuljetettiin äänityslaitteistoa. Laatikko läpäisi Osakan lentokentällä turvatarkastuksen, ja se lastattiin yksityiskoneeseen, joka lennätti Ghosnin Turkkiin. Sieltä hän jatkoi matkaansa Beirutiin.

Peter Tayloria syytetään sitä, että hän tapasi Ghosnin ja auttoi isäänsä paon järjestämisessä. Viranomaisten mukaan Tayloreille maksettiin ainakin 1,3 miljoonan dollarin palkkio.

Kuukausien oikeustaistelu luovutusta vastaan

Taylorit pidätettiin Yhdysvalloissa jo viime toukokuussa. He kävivät luovutusta vastaan pitkän oikeustaistelun.

Taylorien asianajajat perustelivat muun muassa, että heitä uhkaisi Japanissa kidutukseen verrattavissa oleva kohtelu. Yhdysvaltain ulkoministeriö piti tätä epätodennäköisenä, ja korkein oikeus hyväksyi viime kuussa heidän luovutuksensa.

Japanissa Tayloreita ei ole vielä asetettu syytteeseen. Jos heidät tuomitaan, he voivat saada enintään kolmen vuoden vankeustuomion, joka on mahdollista tuomita ehdollisena.

Carlos Ghosn on yhä vapaana. Hänet on lisätty Interpolin etsintäkuulutettujen listalle Japanin aloitteesta.

Lue myös:

Yhdysvallat pidätti kaksi miestä epäiltynä Nissanin ex-johtajan paon avustamisesta

Libanoniin paennut Nissanin ex-johtaja Ghosn syytti Japanin viranomaisia kovin sanoin

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi