1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Presidentti Niinistö tapasi Valko-Venäjän Tsihanouskajan

Valko-Venäjän opposition johtohahmoksi noussut Svjatlana Tsihanouskaja aloitti Suomen-vierailunsa eilen.

Valko-Venäjä
Svjatlana Tsihanouskaja ja Sauli Niinistö istuvat maskit kasvoillaan turvavälin päässä toisistaan
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja tapasivat presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä tiistaina.Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut Valko-Venäjän opposition johtohahmon Svjatlana Tsihanouskajan. Niinistö ja Tsihanouskaja tapasivat tiistaina presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä.

Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa Niinistö kertoo, että heidän keskusteluissaan "esillä olivat erityisesti Etyjin mahdollisuudet edistää Valko-Venäjän sisäisen keskusteluyhteyden luomista”.

Yle haastatteli Tsihanouskajaa maanantaina tämän saavuttua Suomeen. Silloin hän kertoi toivovansa Suomen voivan olla välittäjänä opposition, maata johtavan Aljaksandr Lukašenkan ja Venäjän välillä.

– Suomi voisi olla linkki pyöreän pöydän neuvotteluihin, joissa myös Venäjä on mukana, tai auttaa vaikuttamaan Venäjän kautta poliittiseen tilanteeseen, Tsihanouskaja sanoi.

Lue lisää Tsihanouskajan ajatuksista täältä: Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja Ylelle: Suomi voisi auttaa neuvotteluissa Lukašenkan ja Venäjän kanssa

Tsihanouskaja tapaa tällä viikolla Suomessa myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.). Vierailua isännöi kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.)

Tsihanouskaja on vieraillut useissa Euroopan maissa tarkoituksenaan kerätä tukea Valko-Venäjän oppositiolle, jota Lukašenka on pyrkinyt tukahduttamaan väkivaltaisesti elokuun presidentinvaalien jälkeen.

Lue myös: Valko-Venäjän oppositiojohtaja vierailee Suomessa: Kotiäiti ryhtyi presidenttiehdokkaaksi, joutui maanpakoon ja tapaa nyt maailman johtajia

Lue seuraavaksi