1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sanna Marin

Pääministeri Marin vetoaa kansalaisiin: Vaikka tilat olisivat auki, ei mentäisi niihin – "Eduskuntaan on syytä viedä esitys, jolla täsmennetään pykälää tilojen sulkemisesta"

Hallitus käsittelee huomenna valmiuslain käyttöönottoa. Kriisin keskellä lain uudistus on Marinin mielestä hankalaa.

Sanna Marin
Pääminiseri Sanna Marin
Pääministeri oli vieraana myös tiistai-illan A-studiossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi hallituksen viime päivinä sekavalta vaikuttaneeseen toimintaan Ylen tv-uutisten lähetyksessä vieraillessaan, ja korosti ettei hallituksen tavoite ole vallan kahminta, vaan ihmisten hengen ja terveyden suojeleminen.

– Teemme toimenpiteitä pitääksemme koronatilanteen hallinnassa. Haluamme toimia kuitenkin oikein myös oikeudellisesti ja sen takia asiat selvitetään nyt juurta jaksaen, ennen kuin mitään lakipykäliä soveltuvilta osiltakaan otetaan käyttöön, hän totesi.

Hallituksen tahto on Marinin mukaan ottaa käyttöön kolmen viikon sulkutila, jotta tautimäärä saataisiin painettua alemmalle tasolle ja voimakkaasti nousussa oleva tautitapauskäyrä käännettyä toiseen suuntaan.

– Tilanne on vakava. Meillä toimivaltainen viranomainen eli (Etelä-Suomen) aluehallintovirasto on tulkinnut lainpykälää tilojen sulkemisesta toisin. Nyt sosiaali- ja terveysministeriössä arvioidaan olisiko lakia syytä täsmentää. Oma kantani on se, että tästä pitäisi viedä eduskuntaan täsmentävä esitys, hän sanoi.

Tulkintaero valmiuslain pykälien osittaisesta käyttöönotosta aiheutti niiden takaisinvedon

Hallitus veti maanantaina takaisin kaksi valmiuslain pykälää.

– Pykälien 106 ja 107 osalta tehdään työtä, jotta voidaan antaa käyttöönottoasetukset eduskunnalle. Näiden pykälien sisällä on hallituksen saaman oikeudellisen arvion mukaan asioita, jotka ovat mahdollisia jo normaalilainsäädännönkin puitteissa.

– Esimerkiksi viestinnän koordinaatioon liittyvissä kysymyksissä on katsottu, että näitä voitaisiin ottaa käyttöön jo ennen kuin otetaan varsinaisia toimivaltuuksia käyttöön, joista pitää antaa käyttöönottoasetus, Marin sanoi. Samaa mieltä oli alivaltiosihteeri Timo Lankinen maanantaisessa haastattelussa.

Pääministeri kertoo hallituksen toimivan juridisen kehikon varassa ja asiantuntijaesittelyjen pohjalta.

– (Pykälien 106 ja 107 osalta) asia selvitetään vielä kertaalleen, koska ei hallitus halua sivuuttaa tai ohittaa eduskuntaa missään kohdassa.

Marin myöntää, että aikapaine nopeasti heikenneessä tautitilanteessa sekä se, ettei valmiuslainsäädäntöä ei ole tehty pandemiaa varten, on luonut omat haasteensa.

Huomenna eli keskiviikkona hallitus käsittelee Marinin mukaan valmiuslain käyttöönottoasetuksen niitä pykäliä, joita on tarpeen ottaa käyttöön.

– En usko, että huomenna keskustelemme ulkonaliikkumisen rajoittamisesta. Valmistelutyötä tehdään, jos joutuisimme näinkin painavia asioita eduskunnalle esittämään, pääministeri ilmoitti.

Marin vetosi kansalaisiin A-studiossa: "Vaikka tilat olisivat auki, ei mentäisi näihin paikkoihin"

Kuntosalien aukiolosta vallitsee tällä hetkellä vahvoja tulkintaeroja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja sosiaali- ja terveysministeriön välillä.

A-studiossa pääministeri totesi, että aluehallintovirasto on viranomainen, joka tekee kokonaisuudesta päätöksen.

– Tartuntatautilain 58 g:n tulkinnasta on erimielisyyttä. Eduskuntaan on syytä viedä lainsäädäntöesitys, jolla täsmennetään pykälää tilojen sulkemisesta, ei aukipitämisestä rajoitetulla asiakasmäärällä.

Pääministeri toivoo, että nyt keskitytään pitämään tilanne hallinnassa, ettei koronatilanne pahenisi entisestään.

– Vetoan kolmeksi viikoksi ihmisiin: Vaikka tilat olisivat auki, ei mentäisiin näihin paikkoihin, missä kohdataan muita ihmisiä. Meidän pitää välttää kaikkia kontakteja.

Valmiuslain uudistamiselle on suuria tarpeita

Koronakriisi on pääministeri Sanna Marinin mielestä osoittanut, että valmiuslain uudistamiselle on suuria tarpeita.

– Kriisin keskellä uudistaminen on hankalaa. Kyseessä on sen kaltainen lainsäädäntö, että siinä pitäisi tehdä parlamentaarista työtä, kenties komitea. Meillä pitäisi olla aivan erilainen lainsäädäntöpohja, jolla tällaista kriisiä johdetaan.

Pääministerin mukaan myös koronakriisin aikana kunnat toimivat itsehallinnon periaatteella ja tekevät itsenäisiä päätöksiä esimerkiksi lähi- ja etäopetuksen järjestämisestä.

– Kunnat eivät ole valtion alamaisia. Ei tämä hallintokoneisto hyppää hallituksen käskystä. Se tekee lain puitteissa omaa arviointia ja päätöksiä myös.

Hallituksen tarkoituksena on selventää pykälää 106, jolla ohjataan kansalaisille tapahtuvaa viestintää. Pääministeri Marinin "riitojenratkaisupykäläksi" kutsuma 107 pykälä auttaisi epäselvissä tilanteissa, joissa ratkaistaan esimerkiksi eri hallinnonalojen työnjakoa.

Marin oli vieraana tiistai-illan A-studiossa. Voit katsoa haastattelun pääkuvaa klikkaamalla.

Lue seuraavaksi