1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Lähimaksulla maksettiin 22 000 Föli-matkaa ensimmäisen kuukauden aikana – työn alla kaverinkin matkan maksaminen pankkikortilla

Turun seudun joukkoliikenteessä suunnitellaan uusia tapoja matkan maksamiseen pankki- tai luottokortin lähimaksulla.

joukkoliikenne
Fölin bussi ja matkustaja auton ulkopuolella.
Föli-busseissa on voinut maksaa matkansa pankki- tai luottokortin lähimaksuominaisuudella tammikuun lopulta.Arash Matin/Yle

Tammikuun lopulla käyttöön otettu mahdollisuus maksaa bussimatka lähimaksulla Turun seudun joukkoliikenteessä on otettu hyvin vastaan.

Ensimmäisen kuukauden aikana Föli-busseissa maksettiin pankki- tai luottokortilla noin 22 000 matkaa, yhteensä noin 50 000 euron arvosta.

– Nythän ei paljoa voi verrata mihinkään normaalitilanteeseen turisteineen kaikkineen, mutta oikein hyvä alku, toteaa joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Niin matkustajat, kuljettajat kuin liikennöitsijätkin ovat Korten mukaan olleet tyytyväisiä uuteen maksutapaan.

Pientä nikottelua ollut

Järjestelmä on toiminut muuten hyvin, mutta helmikuussa päivityksen asennuksen yhteydessä syntyi tuplaveloituksia aiheuttanut virhetilanne. Ylimääräiset veloitukset on korvattu matkustajille.

– Ihan nikottelematta kaikki ei ole toiminut, mutta pääsääntöisesti hyvin. Siinä mielessä hyvä, että lähimaksun käyttö on alkanut rauhallisemmin, että löydettiin sieltä nopeasti tuollainen virhe, joka oli helppo palauttaa kun oli riittävän pieni määrä ihmisiä, sanoo Korte.

Lähimaksu vähentää entisestään käteisen käyttöä Föli-busseissa, mikä parantaa turvallisuutta kahdellakin tavalla. Tartuntariski pienenee kolikoiden käsittelyn vähetessä, eikä rahaton kolikkorenki ole varkaillekaan niin houkutteleva kohde.

Ennen kaikkea nopea lähimaksu sujuvoittaa liikennöintiä.

Paperilippua lähimaksulla ei tulostu. Lipuntarkastajan sattuessa samaan kyytiin katsoo tämä kortista neljä numeroa, joilla tarkastaja pystyy toteamaan matkustusoikeuden laitteistollaan.

Kokemukset kiinnostavat muissakin kaupungeissa

Päällimmäisenä kehityskohteena on lähimaksun mahdollistaminen useammalle matkustajalle samalla pankki- tai luottokortilla.

– Nythän voi maksaa vain itsensä, mutta aiheellisesti asiakkaat toivovat, että voisi kaverinkin maksaa samalla kortilla. Se on varmasti ensimmäinen askel, joka on tässä työn alla parhaillaan, kertoo Sirpa Korte.

Pidemmän aikavälin suunnitelmissa selvitellään mahdollisuuksia siirtää kausikortteja lähimaksun piiriin.

– Se ei ihan tuosta vain tapahdu. Mutta jos siihen siirtyisimme, pystyisimme kirjautumalla antamaan muun muassa opiskelija- tai seniorialennuksia siitä huolimatta, että käyttää pankkikorttia matkustamiseen, visioi Sirpa Korte.

Lähimaksumahdollisuus otettiin Turun seudulla käyttöön tammikuun lopulla ensimmäisenä Suomessa.

Kokemukset kiinnostavat muissakin kaupungeissa. Vastaava järjestelmä on työn alla esimerkiksi Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Vuosikausia jatkunut vatvonta eri kaupunkien yhteisistä matkakorteista voidaan unohtaa.

– Sehän poistaa sen tarpeen, kun jokaisella on sovelias kortti mukana, kunhan lähimaksu saadaan muihinkin suuriin kaupunkeihin, toteaa Sirpa Korte.

Aiemmin aiheesta:

Fölissä otetaan käyttöön lähimaksaminen

Föli-bussien matkustajamäärää ei näillä näkymin rajoiteta – Sirpa Korte: "Olisi aika kamalaa jättää asiakkaita pysäkillekään"

Lue seuraavaksi