Hyppää sisältöön

Biden: Rokotetta riittävästi kaikille aikuisille USA:ssa toukokuun loppuun mennessä

Presidentti vetosi myös kaikkiin amerikkalaisiin, että nämä jatkaisivat yhä kasvomaskien käyttämistä. Samaa aikaan Texas ilmoitti luopuvansa osavaltion maskipakosta.

Biden kiittelee Merckin ja Johnson & Johnsonin rokoteyhteistyötä. Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden arvioi, että koronarokotteita on riittävästi kaikkien aikuisten amerikkalaisten rokottamiseen toukokuun loppuun mennessä.

Hän kertoi lisäksi haluavansa, että kaikki opettajat ja kouluissa työskentelevät olisi rokotettu vähintäänkin ensimmäisellä rokotepistoksella maaliskuun loppuun mennessä.

Bidenin mukaan maan suotuisan rokotekehityksen taustalla on Merck- ja Johnson & Johnson -lääkejättien suunnitteilla oleva kumppanuussopimus. Sen myötä Merck ryhtyy valmistamaan Johnson & Johnsonin yhden piikin koronarokotetta, joka sai myyntiluvan maassa viime sunnuntaina.

– Näimme tämänkaltaista yhteistyötä eri yhtiöiden välillä toisessa maailmansodassa, kiitteli Biden.

Yhdysvaltalainen Merck ilmoitti tammikuussa, että se lopettaa oman koronarokotteensa kehittämistyön, koska aikaisen vaiheen tutkimuksissa kävi ilmi, että rokotteen vaikuttavuus oli heikko.

Johnson & Johnsonin rokote on kolmas Yhdysvalloissa myyntiluvan saanut koronarokote.

Presidentti lisäksi vetosi televisiopuheessaan kaikkiin amerikkalaisiin, että nämä jatkaisivat yhä kasvomaskien käyttämistä.

– Tunnelin päässä on valoa, mutta tämä ei ole vielä ohitse, muistutti Biden.

Kuvernööri: On aika avata Texas sataprosenttisesti

Biden maskivetoomus kuitenkin vaikuttaisi kaikuvan kuuroille korville ainakin Texasissa ja Mississipissä, missä republikaanikuvernöörit ilmoittivat tiistaina luopuvansa osavaltioiden maskipakosta. Näin siitäkin huolimatta, että terveysviranomaiset ovat varoittaneet mahdollisesta neljännestä korona-aallosta Yhdysvalloissa.

Texasin kuvernööri Greg Abbott ilmoitti, että osavaltio luopuu maskipakon lisäksi myös liike-elämää koskevista koronarajoituksista ensi viikosta alkaen. Tämä merkitsee sitä, ettei esimerkiksi ravintoloiden tarvitse noudattaa jatkossa rajoituksia asiakasmäärissään.

– Liian monien pienyritysten omistajat kamppailevat laskujensa maksamisen kanssa. Tähän on tultava loppu. Nyt on aika avata Texas sataprosenttisesti, julisti kuvernööri tiedotustilaisuudessa täpötäydessä ravintolassa Lubbockissa.

Valkoisen talon korona-asiantuntija Andy Slavitt toivoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että kuvernööri Abbott harkitsisi vielä maskipakosta luopumista.

.
.