1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Kainuussa on avoimia työpaikkoja ennätysmäärä ja maan vaikein työvoimapula

Kainuussa on yli puolella yrityksistä ongelmia työvoiman löytämisessä.

Kainuu
Luminen Kajaanin keskusta.
Kainuun rekrytointiongelmat ovat koko maan vaikeimmat. Kuvituskuva Kajaanin keskustasta helmikuulta. Mimmi Nietula / Yle

Tammikuussa Kainuussa ilmoitettiin avoimeksi 1 070 työpaikkaa. Se on ennätys, sillä koskaan aiemmin työpaikkoja ei ole ollut ilmoitettu näin suurta määrää. Työvoimatilastoa on pidetty vuodesta 2006.

Myös tammikuun lopun avoimien työpaikkojen yhteismäärä, 1 193, on Kainuun ennätys.

Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula. Koronakriisistä huolimatta useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja.

Rekrytointiongelmat ovatkin Kainuussa koko maan vaikeimmat. Viime vuonna 52 prosenttia työvoimaa etsineistä yrityksistä ilmoitti kokeneensa ongelmia työvoiman hankinnassa, kun koko maan keskiarvo vaikeuksia kokeneista yrityksistä oli 37 prosenttia.

Työpaikoista huolimatta työttömyys kasvoi Kainuussa seitsemän prosenttia viime vuoden tammikuusta. Kaikkiaan työttömiä työnhakijoita oli tammikuun lopussa 3 675.

Työttömyydessä on ollut koronaepidemian alkamisen jälkeen joka kuukausi lisäystä vuoden takaiseen verrattuna, mutta Kainuussa työttömyys on kasvanut koko koronakriisin ajan ELY-keskusalueista vähiten. Korkeimmat luvut epidemian ajalla on koettu Kainuussa huhtikuussa, jolloin työttömiä työnhakijoita oli 5123.

Työttömyyden pienentyminen johtuu etenkin lomautettujen määrän vähenemisestä.

Kainuun kunnista työttömyysprosentti on pienin Sotkamossa, jossa työttömiä työnhakijoita työvoimasta oli 8,3 prosenttia.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi