1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Jaalan sote-palvelut keskitetäänkin terveyskeskukseen – palvelukeskuksen remontti olisi maksanut liikaa

Kouvolassa Jaalan palvelukeskus on jäämässä tyhjilleen kesällä, kun tehostetun palveluasumisen paikat lopetetaan.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Jaalan palvelukeskus Kouvolassa.
Jaalan palvelukeskukselle ei tällä hetkellä ole suunnitteilla mitään jatkokäyttöä. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Suunnitelmat Jaalan sote-palveluiden tulevista tiloista ovat muuttuneet Kouvolassa.

Alueen sote-palvelut aiotaan nyt keskittää Jaalan terveysasemalle. Aiemmin suunnitelmana on ollut keskittää Jaalan sote-palvelut palvelukeskukseen.

Kiinteistön kunnostaminen sote-käyttöön olisi kuitenkin maksanut kymmenkertaisesti terveysasemaan verrattuna. Terveysaseman vaatimat muutoskustannukset ovat noin 50 000 euroa.

– Keskittäminen terveysaseman kiinteistöön on toimivin ja edullisin vaihtoehto. Palvelukeskukseen keskittäminen olisi edellyttänyt huomattavia investointeja ja joka tapauksessa pääosa kiinteistöstä olisi jäänyt ilman käyttöä. Terveysaseman tilat riittävät palveluiden yhteiskäyttöön ja sinne tarvitaan hyvin pientä remonttia, Kymsoten koti-, asumis- ja hoivapalveluiden johtaja Jorma Haapanen sanoo.

Tarkkaa aikataulua keskittämiselle ei vielä ole, mutta Haapanen uskoo muutoksen tapahtuvan syksyyn mennessä. Haapanen pitää päätöstä lopullisena, koska sekä Kouvolan kaupunki että Kymsote näkevät asian samoin.

Palvelukeskus jää tyhjilleen

Jaalan palvelukeskuksessa on tällä hetkellä 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa, jotka lopetetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Taustalla on Kymsoten päätös vähentää tehostettua palveluasumista ja lisätä kotihoitoa. Ajatuksena on, että nykyistä useampi vanhus pystyisi asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään.

Kymsote etsii Jaalan palvelukeskuksen asukkaille uudet, vastaavat paikat muualta Kouvolasta. Uudet paikat etsitään yhteistyössä asukkaiden ja omaisten kanssa.

– Jokaisen asukkaan ja omaisten kanssa on käyty keskustelu asiasta ja kaikille tulee löytymään heille sopiva paikka. Kun olemme sulkeneet muita vastaavia yksiköitä, kaikille asukkaille on löytynyt uusi paikka ajoissa, jolloin sulkeminen on toteutunut suunniteltua aikaisemmin. Uskomme näin tapahtuvan Jaalankin kohdalla, Jorma Haapanen sanoo.

Kymsoten osalta palvelukeskukseen ei ole jäämässä mitään toimintaa.

Vanhus sekoittamassa kahvia Jaalan palvelukeskuksessa.
Vielä tällä hetkellä Jaalan palvelukeskuksessa on 30 tehostetun palveluasumisen paikkaa. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Jaalalaiset saavat yhteisen ''olohuoneen''

Jaalaan suunnitellaan parhaillaan myös uutta yhteisöllistä tilaa kuntalaisten käyttöön. Tarkkoja suunnitelmia tilasta tai sen toiminnoista ei ole vielä tehty. Tarkoituksena olisi perustaa matalan kynnyksen tila, jossa ihmiset voisivat kohdata toisiaan ja jossa voitaisiin esimerkiksi järjestää teemapäiviä.

– Itse näen tilan kaikkien ikäryhmien yhteisenä ''olohuoneena'', jossa voi käydä vaikka lukemassa päivän lehdet, ostaa kahvikupposen ja tavata muita jaalalaisia, Kouvolan kaupungin hyvinvointijohtaja Arja Kumpu sanoo.

Aiemmin myös yhteisötilaa on kaavailtu Jaalan palvelukeskuksen tiloihin, mutta näillä näkymin se olisi tulossa Jaalan kirkonkylälle S-ryhmän omistamiin tiloihin, joissa seurakunta pitää tällä hetkellä kerhotoimintaa.

Arja Kumpu kertoo, että pohdinnassa oli myös yhteisöllisen tilan sijoittaminen Jaalan terveyskeskukseen. Terveyskeskuksesta ei kuitenkaan olisi välttämättä löytynyt tarpeeksi tilaa yhteisötilalle, ja myös eri toimintojen yhteensovittaminen olisi voinut olla haastavaa.

Näillä näkymin tyhjilleen jäävään palvelukeskukseen yhteisötilaa ei aiota perustaa, koska se kattaisi rakennuksen kokonaispinta-alasta vain pienen osan.

– On helpompi miettiä kokonaisen kiinteistön jatkokäyttöä. Täytyy miettiä, mitä palvelukeskukselle tehdään, onko joku kiinnostunut siitä ja löytyykö sille ostaja, Arja Kumpu sanoo.

Kouvolan kaupunki suunnittelee uutta yhteisöllistä tilaa yhdessä Kymsoten ja jaalalaisten järjestöjen kanssa.

Kymsote järjestää kevään aikana infotilaisuuden Jaalan sote-palveluista.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää aiheesta:

Jaalan palvelukeskukseen kaavaillaan uutta hyvinvointiasemaa Kouvolassa – tehostettu palveluasuminen aiotaan lakkauttaa tiloissa

Sote-yhtymä huomasi, että hoivakoteihin tulee liian hyväkuntoista väkeä – lopettaa noin 600 paikkaa

Lue seuraavaksi