Hyppää sisältöön

Japanilainen miljardööri haluaa tarjota kahdeksalle ihmiselle ilmaisen matkan Kuuhun – haku historian ensimmäiselle siviililennolle on nyt auki

Maailman ensimmäinen kuuturisti osti kaikki vapaat paikat vuoden 2023 SpaceX:n kuulennolta.

Vaatteiden verkkokaupalla miljardiomaisuuden tehnyt Yusaku Maezawa on ensimmäinen Kuun kiertävälle lennolle valittu turisti. Kuva vuodelta 2018. Kuva: Deletree / AOP

Japanilainen miljardööri Yusaku Maezawa aikoo tarjota kahdeksalle onnekkaalle ilmaisen matkan Kuuhun, uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Maezawan on määrä matkustaa Kuuhun Elon Muskin SpaceX:n avaruuslennolla vuonna 2023.

– Olen ostanut kaikki paikat, joten se on yksityinen matka, Maezawa sanoo.

Kuulennon hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta Muskin mukaan kyseessä on ”suuri summa rahaa”.

Maezawa toivoo Twitterissä julkaisemallaan videolla hakijoiksi ihmisiä erilaisista taustoista.

– Kutsun teidät mukaan tälle lennolle. Kahdeksan teistä eri puolilta maailmaa, Maezawa sanoo tviitissään.

Historian ensimmäiselle siviililennolle Kuuhun voi rekisteröityä hakijaksi (siirryt toiseen palveluun)kahden seuraavan viikon ajan.

Hakijoiden on täytettävä kaksi kriteeriä: heidän on edistettävä ”mitä tahansa toimintaa”, jonka avulla he auttavat muita ja yhteiskuntaa laajemmin jollain tavalla ja tuettava muita pyrkimyksissään.

Vaatteiden verkkokaupalla miljardiomaisuuden tehnyt Maezawa on ensimmäinen Kuun kiertävälle matkalle valittu turisti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Maezawa etsii matkaseuraa. Viime vuonna hän etsi naisystävää mukaansa matkalle. Vaikka hakemuksia tuli 30 000, Maezawa ilmoitti peruvansa haun ”sekavien tunteiden” vuoksi.

Maezawa on yksi Japanin rikkaimmista ihmisistä. Hän omaisuudekseen arvioidaan 1,9 miljardia dollaria, kertoo uutistoimisto AFP. Maezawalla on mittava arvoautojen ja taiteen kokoelma. Hänen Twitter-tilinsä on Japanin seuratuin – miljardööri on usein jakanut rahaa ihmisille sen kautta.

Avaruusyhtiö SpaceX:n kantoraketti Falcon 9
SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti laskeutumisen aikana. Edellinen prototyyppi koki samanlaisen kohtalon.

Saako SpaceX rakettinsa lentokuntoon?

Kuun alussa avaruusyhtiö SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti tulipallona testilennon päätteeksi. Kyseessä on jo toinen räjähdysonnettomuus pienen ajan sisällä.

Starship-rakettia on tarkoitus käyttää ihmisten kuljettamiseen Kuuhun ja Marsiin.

– Olen hyvin varma siitä, että olemme saavuttaneet Maan kiertoradan Starshipin kanssa monta kertaa ennen vuotta 2023, ja että se on riittävän turvallinen ihmisten kuljettamiseen vuoteen 2023 mennessä, SpaceX:n perustaja Musk sanoi AFP:lle.

DearMoon-lennon on määrä kiertää Kuun ympäri. Siihen osallistuu kaikkiaan 10–12 ihmistä. Mikäli se onnistuu, siitä tulee ensimmäinen miehitetty sitten vuoden 1972 Apollo-ohjelman.

Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan on määrä laskeutua Kuun pinnalle vuonna 2024. Avaruuslennolla tehdään historiaa, sillä mukana on myös ensimmäinen nainen Kuussa.

Lue myös:

Ensimmäiset näytteet Kuusta toi ensimmäinen miehitetty kuulento 51 vuotta sitten. Apollo 11:n miehistö keräsi mukaansa 22 kiloa kuukiviä. Koko Apollo-ohjelman aikana määrä kasvoi 382 kiloon.