Hyppää sisältöön

Pohjoiskarjalaiset yritykset tekevät ahkerasti koulutusyhteistyötä

Yrityksiä ja oppilaitoksia yhdistävät koulutuksen lisäksi muun muassa innovaatiot ja tutkimustilojen käyttö.

Pohjois-Karjalassa joka neljäs yritys on yhteistyössä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö on erittäin tiivistä Pohjois-Karjalassa.

Viimeisimmän pk-yritysbarometrin mukaan pohjoiskarjalaiset yrittäjät tekevät selkeästi eniten koulutusyhteistyötä koko Suomessa. Toiseksi ahkerampia tällä sektorilla ovat eteläsavolaiset yrittäjät.

Pohjois-Karjalassa joka neljäs yritys on yhteistyössä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Kun mukaan lasketaan muut koulutuksentarjoajat ja kehitysyhtiöt, yhteistyötä tekevien yritysten osuus nousee jo lähes 60 prosentttiin.

– Tässä tutkimuksessa ammatillinen oppilaitos Riveria ja ammattikorkeakoulu Karelia korostuvat pk-yritysten yhteistyötahoina, kertoo Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa, että mitä syvempää yhteistyö on, sitä paremmin yritykset ja koko maakunta menestyy.

Yleisimmät yhteistyön muodot ovat koulutus, opinnäytteet ja innovaatioiden kehittäminen. Lisäksi tehdään muun muassa tilaustutkimuksia ja käytetään yhteisiä laitteita.

Teollisuusyritysten yhteistyö painottuu selvästi muita toimialoja yleisemmin innovaatioiden kehittämiseen sekä tutkimuslaitteiden ja -tilojen ja palvelujen käyttöön.

Rakennusalalla teetetään toimialoista useimmin opinnäytetöitä.

Koulutukseen liittyvä yhteistyö on yleisintä kaupan ja palvelujen aloilla.

.
.