1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesihuolto

Kokemäenjokilaakson vedensaanti halutaan turvata – Kokemäen Järilänvuorelle uusi tekopohjavesilaitos?

Suunnitelma vedensaannin varmistamiseksi myös tulevaisuudessa koskee Eurajoen, Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan, Porin ja Ulvilan aluetta.

vesihuolto
Suihkupäästä tulee vetttä
Kokemäenjokilaakson vedensaanti halutaan varmistaa tekopohjavedellä. Kuvituskuva.Pasi Takkunen / Yle

Kokemäenjokilaakson nykyiset vedenottoratkaisut ovat riittämättömiä varmistamaan alueen vedensaannin tulevaisuudessa. Vedenhankinnan turvaamiseksi on alueelle valmistunut Varsinaisen-Suomen ely-keskuksen vetämänä vedenhankinnan kehittämissuunnitelma.

Suunnitelma perustuu tekopohjaveteen.

Vaikeutena pidentyneet kuivakaudet

Tällä hetkellä Eurajoen, Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan, Porin ja Ulvilan vesihuoltolaitosten vedenhankinta perustuu Porin Veden tekopohjavesilaitosta lukuun ottamatta pohjaveden hyödyntämiseen.

– Vedenhankinta on viime vuosina osoittautunut haasteelliseksi muun muassa pidentyneiden kuivakausien ja pohjavesiin vaikuttavan toiminnan, kuten ojituksen, soranoton ja riskitoimintojen vuoksi. Porin Harjakankaan tekopohjavesilaitoksen kapasiteetti ei mahdollista veden jakelua koko alueelle, toteaa johtaja vesitalousasiantuntija Jyrki Lammila ely-keskuksen tiedotteessa.

Yli 50 miljoonan euron kustannukset

Kehittämissuunnitelman mukaan Kokemäenjokilaakson alueella siirryttäisiin vaiheittain tekopohjaveden käyttöön.

– Porin Harjakankaalla jo olevan tekopohjavesilaitoksen lisäksi rakennetaan Kokemäelle uusi Järilänvuoren tekopohjavesilaitos. Veden jakelua parannetaan toteuttamalla siirtoyhteydet Eurajoelle ja Kokemäki-Pori välille.

Rakentamiskustannukset ovat yhteensä noin 52 miljoonaa euroa. Suunnitelma on toimitettu alueen kuntiin lausunnolle.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Lue seuraavaksi