Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa FBI:n johtaja kutsui loppiaisen kongressihyökkäystä "kotimaiseksi terrorismiksi" ja tyrmäsi teoriat Antifan-osuudesta

FBI:n mukaan kotimaiseen terrorismiin liittyviä tutkimuksia on avoinna noin 2 000.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray senaatin oikeuskomitean kuulemisessa. Kuva: AOP

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja torppasi tiistaina väitteitä siitä, että vasemmistolaisen Antifan aktivistit olisivat osallistuneet kongressitalon mellakointiin loppiaisena.

FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan tähän päivään mennessä ei ole nähty todisteita siitä, että mellakoitsijoiden joukossa olisi ollut väkivaltaisia anarkisteja tai henkilöitä, jotka edustaisivat fasismia vastustavaa Antifaa, kertoo muun muassa uutiskanava NBC News (siirryt toiseen palveluun).

Maan edellisen presidentin Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta, mutta hänet vapautettiin odotetusti maan senaatissa.

Wray kommentoi tapahtumia senaatin oikeuskomitean kuulemisessa. Tiistainen istunto oli Wrayn ensimmäinen kuuleminen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen.

Donald Trumpin tukijoita kongressitalolla 6. tammikuuta 2021. Kuva: Will Oliver / EPA

Wray: "Pidämme hyökkäystä kotimaisena terrorismina"

Yhdysvaltojen oikeistolaidan mediassa esitettiin loppiaisen tapahtumien alla väitteitä, että mellakoitsijat eivät olisikaan Trumpin kannattajia, vaan peiteoperaation järjestäneitä Antifan aktivisteja. Antifa on löyhä ryhmä vasemmistolaisia aktivisteja, jotka ovat päätyneet Trumpin ja muun oikeiston vakiviholliseksi ja jota useasti syytetään väkivaltaisista mielenosoituksista.

Wray tarkensi NBC:n mukaan, että loppiaisen hyökkäykseen osallistuneet lukeutuivat kahteen ääriajattelua edustavien pääryhmään: puolisotilaallisiin joukkoihin, kuten äärioikeistolaiseen Oath Keepers -järjestöön, sekä valkoista ylivaltaa kannattaviin ryhmiin.

Syyteasiakirjat ovat myös osoittaneet, että monet pidätetyistä ovat avoimesti kuvailleet Trumpin innostaneen heitä mellakointiin.

– Se hyökkäys ja piiritys oli yksinkertaisesti rikollista käyttäytymistä, ja pidämme sitä kotimaisena terrorismina, Wray kertoi senaatin oikeuskomitealle tiistaina The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hän sanoi myös, että tällä hetkellä kotimaiseen terrorismiin liittyviä tutkimuksia on noin 2 000. Viime vuoden lopussa tapauksia oli 1 400.

Miksi tieto väkivallan uhasta ei kulkenut?

Kuulemisessa ruodittiin myös päivä ennen mellakoita julkaistua tiedustelumuistiota, jossa varoitettiin väkivallasta Washingtonissa.

Capitolin poliisi on kertonut, etteivät he tienneet raportista eivätkä saaneet FBI:lta tietoja hyökkäyspäivästä.

Wrayn mukaan tiedustelutiedot jaettiin muille lainvalvojille kolmella eri tavalla. Kun häneltä kysyttiin, miksi raportti ei päätynyt poliisin johdon nähtäväksi ennen mellakointia, hän kertoi, ettei hänellä ole tähän hyvää vastausta. Wray myös myönsi, ettei hän itse nähnyt raporttia kuin vasta päiviä kongressitalon tapahtumien jälkeen.

Lue myös:

.
.