1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin käräjäoikeus

Hengityskoneen akku tyhjeni, potilas menehtyi – käräjäoikeuden mukaan HUSin entinen sairaanhoitaja syyntakeeton

Epäilty henkirikos tapahtui vuoden 2020 alussa Helsingissä.

Helsingin käräjäoikeus
Helsingin käräjäoikeus Ruoholahdessa 19. helmikuuta.
HUSissa hengityskoneen käytöstä tulee suorittaa erillinen laitepassi.Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin entisen sairaanhoitajan henkirikosjutussa. Käräjäoikeus katsoo hoitajan syyllistyneen tappoon, mutta hän on teot tehdessään ollut syyntakeeton, ja hänet jätetään rikoslain nojalla tuomitsematta rangaistukseen.

Epäilty henkirikos tapahtui vuoden 2020 alussa Helsingissä uhrin kotona. Syytteen mukaan nainen kytki potilaan työvuoronsa aikana pyörätuolin hengityskoneeseen. Yöksi potilas olisi pitänyt kytkeä sängyn hengityskoneeseen, mutta syyttäjän mukaan nainen ei tätä tehnyt.

Potilas sairasti pitkälle edennyttä lihasrappeumaa, minkä johdosta hän on ollut ympärivuorokautisessa hoidossa HYKS sydän- ja keuhkokeskuksen hengityshalvauskotipotilaana. Hän pystyi hengittämään ainoastaan hengityskoneen avulla.

Pyörätuolin hengityskone toimi akuilla, joista loppui virta ennen aamukuutta. Syytteen mukaan hengityskone varoitti akkujen tyhjenemisestä ääni- ja valomerkeillä, mutta nainen ei reagoinut niihin, vaikka se kuului hänen työtehtäviinsä.

Oikeuskäsittelyn keskeinen kysymys on ollut teon tahallisuuden arviointi: onko potilaan kuolema aiheutettu tahallisesti vai onko tapauksessa ollut kyse huolimattomuudesta.

Tekijä syyntakeeton, yksityiskohdat salassa pidettäviä

Syytetty sairaanhoitaja on kiistänyt syytteen. Hän sanoo olleensa tapahtuma-aikaan itse fyysisesti heikossa kunnossa, eikä muista tapahtumia.

Syytetty on ollut tapauksen käsittelyn aikana Itä-Suomen yliopiston oikeuspsykiatrian yksikön Niuvaniemen sairaalassa mielentilatutkimuksessa. Tutkimuksen perusteella syytetty on todettu syyntakeettomaksi.

Rikoslain mukaan tekijä on syyntakeeton, jos hän ei tekohetkellä kykene mielisairauden, syvän vajaamielisyyden taikka vakavan mielenterveyden tai tajunnan häiriön vuoksi ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta tai oikeudenvastaisuutta taikka hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on sellaisesta syystä ratkaisevasti heikentynyt.

Käräjäoikeus on määrännyt tapaukseen liittyvät, arkaluontoisia tietoja sisältävät asiakirjat salassa pidettäviksi 60 vuoden ajaksi. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Lähes 60-vuotias hoitaja oli työskennellyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin hengityshalvausyksikössä 2010-luvun alusta saakka. Tätä ennen hänellä oli ollut pitkä ura sairaanhoitajana.

Hoitajan työsuhde irtisanottiin potilaan menehtymisen tultua ilmi.

Lue lisää:

HUSin entinen hoitaja kiistää syytteen taposta ja kuolemantuottamuksesta – syytteen mukaan hoitaja ei ole reagoinut potilaan hengityskoneen akun loppumiseen

"Hän oli pätevä sairaanhoitaja tammikuuhun 2020 asti", kertoo HUSin ylilääkäri – 58-vuotiasta kokenutta sairaanhoitajaa syytetään hengityskonepotilaan taposta

Lue seuraavaksi