1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Essote)

Valmistuvat koronavirusnäytteet antavat viitteitä siitä, onko tilanne pahenemassa Essotessa – terveyspalvelujen johtaja: lähivuorokaudet näyttävät kokonaistilanteen

Kuntayhtymä Essoten alue on koronaviruksen suhteen toiseksi vakavimmassa, eli kiihtymisvaiheessa.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Essote)
Mikkelin keskussairaala.
Juho Liukkonen / Yle

Kuntayhtymä Essoten alueella odotetaan tulevista valmistuvista koronanäytteistä viitteitä siitä, onko alueen tilanne pahentumassa.

Eilen Essote tiedotti uusista tartunnoista. Tiistaina alueella todettiin 20 uutta koronavirustartuntaa.

Keskiviikkoaamuna ei kuntayhtymällä ollut vielä lisätietoa mahdollisista uusista tartunnoista.

– Toki tilanne meillä on parempi kuin viime viikolla. Meillä viime viikolla positiivisten osuus tehdyistä näytteistä oli lähes neljä prosenttia. Nyt se on pyörinyt kahden ja puolen prosentin luokassa, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

– Eilen tilanne kääntyi meillä uudelleen huonoon suuntaan. Lähivuorokaudet näyttävät, mikä kokonaistilanne on. Onko kyse maanantain vaihtelusta, jolloin alueelle tulleet ihmiset hakeutuivat runsaammin testiin ja löytyi positiivisia tuloksia, jotka on saatu muualta Suomesta vai onko kyse pysyvämmästä trendistä.

Kuntayhtymä Essotessa ollaan valmistauduttu mahdollisuuteen, että rajoituksia kiristetään nopeastikin mikäli koronan leviämistä ei saada pysäytettyä.

– Olemme tietysti nopeita toimissa. Kuten olemme voineet nähdä, koronatartuntojen määrät voi parissa päivässä lähteä eksponentiaalisesti kasvamaan. Jos viitettä saadaan tästä, niin voidaan vielä saman päivän aikana kiristää toimia.

– Kun viime perjantaina päädyttiin pyytämään aluehallintoviraston 58 d pykälän mukaista päätöstä, niin silloin aluehallintovirasto teki samana päivänä päätöksen. Päivänkin aikana tilanne voi muuttua nopeasti, Seppälä muistuttaa.

Kyseinen tartuntautilain pykälä velvoittaa kuntayhtymän alueella olevia toimijoita käytännössä varmistamaan yleisölle avoimissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Uusia toimenpiteitä ei ole ainakaan tällä haavaa tiedossa.

Mutta työkalupakissa on kuitenkin muitakin toimenpiteitä odottamassa käyttöönottoa, mikäli tilanne näin vaatii.

– Näitä ovat esimerkiksi tartuntatautilain pykälä 58 g, eli tilojen sulkupäätös ja toinen on joukkoliikenteen rajoittaminen. Jälkimmäisessä Traficom toimii meidän pyynnöstä, jolloin joukkoliikenteessä rajataan väki puoleen nykyisestä.

Etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset, kuten yläkoulujen etäopetus, ovat Seppälän mukaan viimeisiä toimenpiteitä kuntayhtymän työkalupakissa. Sitä ennen koronavirusten leviämistä yritetään rajoittaa muilla tavoilla.

– Jos edelleenkään tartuntamääriä ei saada rauhoittumaan, niin sitten pitää pohtia myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvia tiukempia rajoituksia, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä arvioi.

Lue myös:

Koronaepidemia osoittaa kiihtymisen merkkejä – Essoten alueella jälleen 20 uutta koronavirustartuntaa

Lue seuraavaksi