1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun koronarokotukset laajenevat – tautitilanne kääntynyt huonompaan

Turussa on todettu viimeisen kahden viikon aikana yhteensä 380 koronatartuntaa.

Turku
Lähikuva pienestä rokotepullosta, josta otetaan ruiskuun rokotetta. Pullon kyljessä näkyy teksti: "Vaccine AstraZeneca. 5 ml."
Arkistokuva.Dominic Lipinski / EPA

Turku laajentaa koronarokotuksia uusiin ikäryhmiin.

Turku on käynnistänyt 16–17-vuotiaiden 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien rokotukset. He voivat varata ajan Turun koronarokotuspuhelimesta.

– 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 16–17-vuotiaat saavat BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen, kun taas 18–69-vuotiaat saavat Astra Zeneca -rokotteen, kertoo Turun kaupunki.

Kaupunki antaa tällä hetkellä rokotuksia yli 80-vuotiaille turkulaisille, sekä ensimmäiseen lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville.

Näiden ryhmien lisäksi koronarokotusaikoja on avattu 79-vuotiaille turkulaisille. Aikoja voi varata joko sähköisesti osoitteesta turku.fi/koronarokotus (siirryt toiseen palveluun) tai koronarokotuspuhelimesta.

Turun kaupungin tiedotteen mukaan rokotuksia on tarkoitus laajentaa 75–79-vuotiaisiin turkulaisiin lähiaikoina. Tästä tiedotetaan heti, kun suunnitelmat etenevät.

– Rokotustilanne muuttuu päivittäin, ja avaamme uusia aikoja varattaviksi pitkin viikkoa sen mukaisesti, miten rokotteita on käytettävissä. Avautuvia aikoja kannattaa seurata aktiivisesti nettisivuiltamme. Haluamme saada rokotteet tehokkaasti jakoon ja uusien ryhmien aikoja avautuu varattaviksi, kun suurin osa edellisestä ryhmästä on rokotettu, kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

1. maaliskuuta mennessä ensimmäisen rokotusannoksen oli Turussa saanut yhteensä 17 561 turkulaista. Kaksi rokotusannosta oli saanut 3349 turkulaista.

Julkisuudessa on ollut paljon esillä niin sanotut ylimääräiset rokotusannokset. Turku vakuuttaa, että kaikki rokotusannokset käytetään asianmukaisesti.

– Emme koskaan heitä yhtäkään rokotetta pois, vaan niitä annetaan varalistalla oleville. Olemme koonneet varalistan tietyistä sote-alan työntekijöistä, joita voimme nopeasti kutsua rokotuksille. Kutsuttavia henkilöitä voivat olla esimerkiksi koronatyössä tai hoivakodeissa uutena aloittaneet työntekijät, Peltoniemi selventää.

Koronatilanne vaikeutumassa Turussa

Turun kaupungin mukaan koronatartunnat ovat lähteneet kasvuun kaupungissa viimeisen kahden viikon aikana. Yhteensä tartunnan on saanut kahden viikon aikana 380 turkulaista.

Ilmaantuvuusluku on myös noussut jatkuvasti ja on nyt 210 sataatuhatta asukasta kohden.

– Tilanne on kääntynyt selvästi huonompaan suuntaan viimeisen kahden viikon aikana. Valtioneuvoston ohjeistama kolmen viikon ”sulkutila” on nyt jokaisen syytä ottaa vakavasti. Kansallisten ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten koulunkäyntiä sekä harrastuksia joudutaan rajoittamaan Turussa voimakkaasti. Toivon, että myös aikuisväestö kantaa vastuunsa ja rajoittaa omat kontaktinsa minimiin koko maaliskuun ajan. Muuten emme saa tilannetta hallintaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi muistuttaa tiedotteessa.

Turku jatkaa koronatestien tekemistä rajanylityspaikoilla

Turku jatkaa maahantulijoiden terveystarkastuksia. Aluehallintovirasto määrä kuntia tekemään maahantulijoille terveystarkastuksia 1. maaliskuuta lähtien.

Määräys ei tuo muutoksia Turun satamaan tai lentokentälle. Avin määräys velvoittaa vain kuntia, joten matkustajille ne ovat edelleen vapaaehtoisia.

Turun satamassa Ruotsista tulevia matkustajia on vastassa koronabussi aamuisin ja iltaisin. Lentokentällä terveysviranomaiset ovat vastassa ulkomailta Turkuun saapuvia lentoja, joita tulee tällä hetkellä kerran viikossa Gdanskista.

Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo, että Turku valmistautuu kuitenkin myös pakollisiin testeihin.

– 1. huhtikuuta mahdollisesti voimaan tuleva pykälä pakollisista terveystarkastuksista rajoilla aiheuttaa toimintaamme muutoksia, ja tähän olemme aloittaneet valmistautumisen, asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo tiedotteessa.

Viimeisen seitsemän viikon aikana Ruotsista on saapunut Turkuun noin 63 000 matkustajaa. Heistä testeihin on hakeutunut 28 prosenttia. Positiivisia koronatestituloksia on ollut 24.

Turun lentokentällä on vuoden alusta saakka tullut noin 1 000 matkustajaa. Heistä valtaosa, 82 prosenttia, on tullut koronatestiin. Näytteistä 46:ssa on ollut korona.

Lue seuraavaksi