1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Kokoomuksen Juhana Vartiainen sovittelee jo sote-kapinakenraalin viittaa harteilleen: "Helsinkiläisille uudistus olisi erityisen huono"

Helsingin pormestariksi haluava Vartiainen jatkaisi nykyisen pormestarin Jan Vapaavuoren kanssa samoilla sote-kriittisillä linjoilla.

sote-uudistus
Juhana Vartiainen eduskuntatalon edessä
Vartiainen katsoo, että Uudenmaan erillisratkaisu ei poista perusongelmaa eli terveydenhuollon riittämättömiä resursseja.Lotta Laakso / Yle

Helsingin pormestarin paikkaa tavoitteleva kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) tyrmää maan hallituksen ajaman sote-uudistuksen. Vartiainen sanoo, että uudistuksen valmistelu olisi keskeytettävä ja paketti valmisteltava uudelleen.

Vartiaisen näkemys on myrskyvaroitus jättiuudistusta ajavalle maan hallitukselle, koska Vartiainen pyrkii Helsingin pormestariksi. Hän kertoi aikeistaan eilen ilmoittamalla olevansa käytettävissä kokoomuksen pormestariehdokkaaksi.

Nykyinen kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on pannut jo vuosia voimakkaasti hanttiin sote-uudistukselle. Sama meno näyttäisi siis jatkuvan, jos Vartiaisesta tulee seuraava pormestari. Helsingin uusi pormestari valitaan kevään kuntavaalien yhteydessä.

– En kannata sote-uudistusta. Sen valmistelu pitäisi keskeyttää ja malli pitäisi valmistella uudelleen, Vartiainen sanoo.

Hänen mukaansa nykyinen sote-uudistus vaikeuttaa palvelutoiminnan ja kaupunkien kehittämistä.

Vartianen sanoo, että uudistus pitäisi valmistella uudelleen siten, että siinä olisi hyvät ja toimivat yhteistyöratkaisut yksityisten palveluntuottajien ja julkisen palveluntarjonnan kanssa.

– Nyt pyritään poliittisista syistä torjumaan yksityistä tarjontaa niissäkin tapauksissa, joissa se olisi perusteltua, Vartiainen sanoo.

Vartiainen: Uudenmaan erillisratkaisu ei poista perusongelmaa

Vartiainen toteaa, että hallituksen nykyinen sote-malli siirtää resursseja Helsingistä muualle Suomeen ja samalla kaupungin verotulot hupenevat.

– Helsinkiläisille nykymuotoinen uudistus olisi erityisen huono.

Myös muut suuret kaupungit kuten Tampere, Turku ja Oulu ovat kritisoineet sote-uudistusta.

Sote-uudistusta perustellaan sillä, että näin saataisiin leveämmät hartiat sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen ja palvelut paremmin saataville myös pienemmissä ja heikommin taloudellisesti toimeen tulevissa kunnissa asuville.

Vartiaisen mukaan Helsingissä kaupungin talousstrategia pitäisi panna uusiksi, jos sote-uudistus nykymuodossaan toteutuisi. Vartiainen sanoo, että soten rahoitus ei ole kestävällä pohjalla.

– Tulee todennäköisesti johtamaan helsinkiläisten verotuksen kiristymiseen.

"Nykyiset jonot vain pitenisivät"

Nykyisessä sote-uudistuksessa maa on jaettu 22:een alueeseen. Uudellemaalle on syntymässä viisi itsehallinnollista aluetta. Helsinki muodostaa yhden alueista.

Uudellemaalle sorvattiin pitkän kiistelyn jälkeen oma muusta maasta poikkeava ratkaisu.

Vartiainen katsoo, että tämä ei kuitenkaan poista perusongelmaa.

– Se ei tuo ratkaisua perusongelmaan eli terveydenhuollon yhä riittämättömiin voimavaroihin, Vartiainen sanoo

Hänen mukaansa uudistus sen sijaan johtaa todennäköisesti siihen, että jo olemassa oleviakin voimavaroja käytetään tehottomammin.

Vartiaisen mukaan uudistus merkitsisi käytännössä sitä, että nykyiset jonot vain pitenisivät.

Vartiainen toteaa, että todennäköisesti entistä suurempi osa helsinkiläisistä joutuisi ottamaan yksityisiä terveysvakuutuksia.

Vartiainen sanoo, että jos samalla vielä verotus kiristyy, nämä helsinkiläiset maksavat entistä selvemmin sekä muiden että oman hoitonsa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää:

Pääkaupunkiseudun sote-kapina kiihtyy: Ministeriö käynnistämässä erillisselvityksen – "Kompasteluista opittava, että on tehtävä yhteistyötä"

Analyysi: Ministeriöt kiistelevät ja taas on kiire – vääntö pääkaupunkiseudun erityiskohtelusta aloittaa soten uuden tuotantokauden tänään

Lue seuraavaksi