1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pirkanmaalla siirrytään etäopetukseen yläkouluissa ja toisella asteella – Yle seurasi suorana

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä kertoi tiedotustilaisuudessa ensi viikon alusta käyttöön otettavista koronatoimista.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaan yläkoulut, ammattiopistot ja lukiot siirtyvät etäopetukseen ensi viikon alusta. Pirkanmaan alueellinen pandemiaryhmä linjasi keskiviikkona, että etäopetusta suositellaan 8.–28.3. väliseksi ajaksi.

Korkeakoulut ja yliopistot jatkavat kevätkauden etäopetuksessa lukuun ottamatta pakollisia lähiharjoituksia ja -töitä.

Pirkanmaan ensi viikon koronasuosituksista ja -rajoituksista saatiin lisätietoa pandemiaryhmän keskiviikon tiedotustilaisuudesta. Lähetyksen voi katsoa tämän artikkelin kautta ja Yle Areenassa.

Asiantuntijoina paikalla olivat johtajaylilääkäri Juhani Sand ja infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Harrastamista rajoitetaan

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että aikuiset eivät voi harrastaa Pirkanmaalla sisätiloissa ajalla 8.–28.3.2021 ellei harrastustoimintaa voida toteuttaa etäyhteyksillä.

Lääkinnällinen ja vastaava kuntouttava toiminta sekä OKM:n määritelmän mukainen ammattilais- ja maajoukkueurheilu on mahdollista toteuttaa sulusta huolimatta.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta sisätiloissa, mukaan lukien jäähallit ja uimahallit, on mahdollista 2008 syntyneillä ja nuoremmilla yleisiä turvaohjeita noudattaen niin, että harrastustoiminnassa pysytään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Vuosina 2002–2007 syntyneiden harrastustoiminta sisätiloissa ei ole mahdollista 8.–28.3., ellei OKM:n ja THL:n turvaohjeita voida noudattaa. Uimahallissa on mahdollista kuntouttava ja vastaava toiminta.

Ajantasaiset suositukset ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Useita tiloja kiinni

Lisäksi pandemiaohjausryhmä suosittelee suljettavaksi monia tiloja kolmeksi viikoksi maanantaista lähtien:

  • Nuorisotilat, lukuun ottamatta 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia yleisiä turvaohjeita noudattaen. Lääkinnällinen tai vastaava kuntoutus on kuitenkin mahdollista.
  • Vapaan sivistyksen opetustoiminnan kansalais- ja työväenopistot sekä taiteen perusopetuksen ryhmät ovat suljettuina, ellei opetusta voida toteuttaa etäopetuksena. Opetusryhmiä voi toteuttaa 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille yleisin turvaohjein ja 2002–2007 syntyneille, mikäli opetus voidaan toteuttaa OKM:n ja THL:n turvaohjein.
  • Kylpylät ja yleiset saunat
  • Kirjastot (pois lukien esteettömän lähipalvelun välttämättömät toimet, mahdollista nopea materiaalin nouto ja palautus)
  • Museot
  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat
  • Huvipuistot ja sisäleikkipuistot

Yksityistilaisuuksissa on enintään kuuden hengen henkilömääräsuositus ajalla 8.–28.3. Julkisten tilaisuuksien kokoontumisrajoitukseksi esitetään aluehallintovirastolle myös kuuden henkilön rajoitusta.

Tiukennusten taustalla valtakunnallinen tilanne

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä otti nyt tiukemman linjan kuin vielä viime viikolla. Ohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand perusteli uusia rajoituksia tiedotustilaisuudessa.

– Tämä perustuu kokonaisarvioon valtakunnallisesta tilanteesta. Toki Pirkanmaallakin tartuntoja on ollut edellistä viikoa enemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä tuli alkuviikosta uusia ohjeita niin kutsutun kolmen viikon sulkutilan varalle. Olisiko tiukennuksia tullut ilman paimenkirjettä? Juhani Sand vastasi toimittajan kysymykseen.

– Vaikea ennakoida. Päätös perustuu kokonaisarvioon ja keskusteluun ministeriön ja aluehallintoviraston kanssa.

Sandin mukaan uudet rajoitukset yhdessä ravintoloiden sulkemisen kanssa muodostavat kokonaisuuden, jolla tartunnat pyritään saamaan laskuun. Myös paikallisliikenteen matkustajamääriin voi vielä tulla rajoituksia.

– Teemme esityksen liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, että se tarkastelisi joukkoliikenteen matkustajamäärien rajoittamista. Odotamme tässä Traficomin linjausta.

Lisäaikaa ohjeiden tulkintaan

Pandemiaryhmällä oli tiedotustilaisuus myös eilen tiistaina, mutta ryhmä tarvitsi vielä lisäaikaa valtakunnallisten koronaohjeiden tulkintaan.

Pirkanmaan koronanyrkki kertoi eilen, että se oli saanut alkuviikolla sosiaali- ja terveysministeriöltä uusia ohjeita niin kutsutun kolmen viikon sulkutilan varalle. Ohjeiden mukaan myös Pirkanmaalla pitää ottaa käyttöön tiukkoja toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Viime perjantaina alueellinen pandemiaryhmä ehti jo linjata, että Pirkanmaalla yläkoulut, ammattiopistot ja lukiot jatkaisivat lähiopetuksessa hallituksen etäopetussuosituksesta huolimatta. Pandemiaryhmän mukaan Pirkanmaan koronatilanne ei antanut perusteita etäopetukseen jäämiselle.

Pirkanmaalla kerrottiin keskiviikkona 29 uudesta koronavirustartunnasta. TAYSin mukaan suurin osa tartunnan saaneista oli valmiiksi karanteenissa.

Lähes puolet uusista tartunnoista liittyi suureen joukkoseulontaan tartuntaketjusta, joka on hallinnassa. Laboratorioyhtiö Fimlab tutki Pirkanmaalta 1 558 koronanäytettä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi