1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronabussi kurvaa jatkossa pihaan, kun työpaikoilla tai kouluissa epäillään laajoja tartuntoja

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen liikkuva yksikkö tulee liikenteeseen huhtikuussa.

koronavirus
Koronatestinäytteitä putkissa.
Koronavirusnäytteitä. Kuvituskuva.Sami Takkinen / Yle

HUS on hankkimassa pääkaupunkiseudulle koronatestaukseen liikkuvaa kalustoa, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

– Meillä on lähdetty kilpailuttamaan koronabusseja tai liikkuvia näytteenottopisteitä, joita voidaan siirtää kohteeseen, jossa pelätään tartuntojen leviävän ja halutaan nopeasti testata suuri joukko henkilöitä, hän sanoo.

Tavoitteena on saada esimerkiksi isoilla rakennustyömailla mahdollisesti altistuneet työntekijät aiempaa nopeammin karanteeniin. Koronabussi voi karauttaa myös kouluilla tekemään massatestauksia.

– Jos mennään tekemään perinteistä testausta, tulosta odotetaan tunteja tai ehkä vuorokausiakin ja sitten vasta henkilö saa karanteenipäätöksen. Pikatestin avulla voidaan välittömästi erotella mahdolliset tartunnankantajat. Hiukan tulee lisää nopeutta toimintaan.

Koronabussissa otettujen näytteiden tulokset aiotaan varmistaa pikatestin jälkeen keskuslaboratoriossa. Toimintatapa on Lehtosen mukaan samanlainen kuin Turussa, missä liikkuva yksikkö on ollut käytössä joulukuun alusta lähtien.

Rakennustyömaiden massatestauksiin löytyy jo nyt kapasiteettia

Minibussin kokoisia liikkuvia yksiköitä on tulossa aluksi yksi. Yksikössä työskentelee näytteenotossa 2-3 henkilöä. Suuriin kohteisiin näytteenottajia voi saapua muillakin kyydeillä, sanoo Lehtonen.

– Näytteenottokapasiteettia ei ole vielä tarkkaan määritelty, mutta tyypillisimmillään se voisi olla noin 100-200 näytettä kerrallaan.

HUSin koronapikkubussi on liikenteessä pääkaupunkiseudulla tämän hetken arvion mukaan huhtikuussa. Liikkuvasta näytteenottopalvelusta ovat olleet kiinnostuneita erityisesti Helsinki ja Vantaa.

Myös suurten rakennusyritysten etujärjestö Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell toivoi viime viikolla Ylen haastattelussa julkisen puolen vahvempaa mukaan tuloa työmailla paikan päällä tapahtuviin koronatestauksiin.

Diagnostiikkajohtaja Lehtosen mukaan esimerkiksi rakennustyömaiden massatestauksiin löytyy HUSilta ilman koronabussiakin tällä hetkellä sekä näytteenotto- että analysointikapasiteettia tulosten nopeaan tuottamiseen, jos sitä tarvitaan.

– Se on aina kunkin kunnan tartuntalääkäreiden asia määrittää missä ja milloin testauksia on tarpeen tehdä, muistuttaa Lehtonen.

Lue lisää:

Turun Halisissa ja Pernossa pääsee koronatestiin bussissa – näytteen voi antaa ilman ajanvarausta

Risteilijöitä on vastassa koronatestausbussi viikonlopun ajan Turun satamassa

Rakennustyömaiden koronaryppäät kuriin nopean toiminnan koronapartioilla? Kaikki testattaisiin ja määrättäisiin heti karanteeniin

Noin 150 opiskelijaa koronatestattiin näytteenottoautossa Jyväskylässä – sairaanhoitaja: "Oireisia oli joukossa, mutta ei merkittävää määrää"

Lue seuraavaksi