1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Puhelinjonossa satoja ihmisiä – koronarokotuksen ajanvaraus ruuhkautui pahoin Soiten alueella

Jonoon pyrittiin jopa usealla puhelimella ja rokotusvuoron ulkopuolelta.

koronarokote
Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu maskipäisen ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.
Koronarokotteiden suosio on yllättänyt ajanvarauksen.Petteri Bülow / Yle

Koronarokotusten puhelinajanvaraus ruuhkautui tiistaina pahoin Soiten alueella. Osa soittajista ei edes päässyt puhelujonoon, johon mahtuu satoja jonottajia. Jonoon päässeiden odotus saattoi myös kestää reilusti yli tunnin.

Syitä puhelinruuhkaan on palvelualuejohtaja Jukka Aron mukaan useita. Ensinnäkin eilen aikaa saivat varata aiempaa suurempi ikäihmisten ryhmä eli 75 ikävuodesta eteenpäin. Lisäksi soittovuorossa olivat myös riskiryhmä ykköseen kuuluvat alle 70-vuotiaat. Rokotuksiin nyt oikeutettuja on Soiten aluella tuhansia.

Lisäksi puheluihin itsekin eilen vastannut palvelualuejohtaja huomasi, että soittajien joukossa oli lukuisia rokotusvuoroon kuulumattomia ihmisiä, jotka yrittivät saada rokotusta suostuttelemalla. Hän kuitenkin painottaa, että rokotusaikojen jakamisessa noudatetaan THL:n ohjeita.

Erikoinen piirre oli myös se, että osa soittajista yritti varmistaa ajan saamisen soittamalla usealla eri puhelimella samanaikaisesti.

– Siitä ei tule soittajalle mitään etua. Kun hänen yksi puhelimensa pääsee jonopaikalle, hänen muut puhelimensa ovat jäljempänä vuorossa. Usean puhelimen käyttäjät haittaavat vain muiden soittajien pääsyä linjoille, neuvoo Aro.

Lyhyet puhelut parhaita

Palvelualuejohtaja Jukka Aro toivoo, että aikaa varaavat kertoisivat puhelimessa vain oleelliset tiedot ja jättäisivät rupattelun toiseen yhteyteen. Kun soittajia on satamäärin, jokainen viivästys on harmillinen.

Soitessa on laskettu, että puhelujono etenee puolessa tunnissa jopa parin sadan soittajan verran, kun jokainen soittaja välittää ajanvaraukseen oleellisimmat tiedot, mikä kestää noin 1-2 minuuttia. Jos taas yksi puhelu kestää useita minuutteja, muihin puheluihin vastaaminen venyy.

Talviloman aikana jonoa on päässyt syntymään myös siksi, että puheluihin vastaajia on ollut töissä tavallista vähemmän. Suurta ruuhkaa ei tällä viikolla osattu ennakoida, sillä edellisviikolla puhelinvaraus oli sujunut suhteellisen hyvin, kerrotaan Soitesta.

Tekninen vika haittasi perjantaina Soiten sähköistä ajanvarausta – alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten ajanvaraus avautui

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla

Lue seuraavaksi