Unkarin valtapuolue Fidesz jättää EU-parlamentin EPP-ryhmän – Europarlamentaarikko Pietikäinen: Tämä on ollut pitkä prosessi

EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä.

EU on pitkään arvostellut Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hallitusta demokratian horjuttamisesta rajoittamalla tuomioistuinten, median, järjestöjen ja tutkijoiden vapautta. Kuva: Francisco Seco / EPA

Unkarin valtapuolue Fidesz jättää EU-parlamentin EPP-ryhmän. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ilmoitti keskiviikkona puolueen edustajien eroavan EPP:stä. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä.

Fideszin varapuheenjohtaja Katalin Novakin Twitterissä julkaisemassa kirjeessä sanotaan, että puolue on pettynyt siihen, että vaikka Eurooppa kamppailee pandemian kanssa, EPP keskittyy jäseniensä oikeuksien rajoittamiseen.

– Tämä on demokratian vastaista, epäoikeudenmukaista ja mahdotonta hyväksyä, Orbán kirjoitti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Fideszin suuttumuksen taustalla on EPP:n hyväksymä sääntömuutos, jonka mukaan kokonainen puoluedelegaatio voidaan erottaa ryhmästä.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo Fideszin eron merkitsevän EPP:lle tilanteen ja tulevaisuuden selkeyttämistä. Suomen kokoomus on EPP:n jäsen.

– Tilanne on ollut kestämätön ja olemme käyneet keskustelua jo 10 vuotta. Fidesz on toiminut oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti, ryhmän arvojen vastaisesti, kaiken lisäksi levittänyt perätöntä tietoa, mikä ei tarkoita lievää poliittista tulkintaa vaan oikeasti pitkälle menevää, sanoo Pietikäinen.

Fidesz on Pietikäisen mukaan muun muassa väittänyt EU:n ja YK:n oikeusvaltiokritiikkiä kommunistien ja vasemmiston juoneksi. EU on pitkään arvostellut Unkarin pääministeri Orbánin hallitusta esimerkiksi demokratian horjuttamisesta rajoittamalla tuomioistuinten, median, järjestöjen ja tutkijoiden vapautta.

Pietikäisen mukaan Fideszin katsotaan veljeilleen myös Identiteetti ja demokratia (ID) -parlamenttiryhmän kanssa. Oikeistopopulistiseen ID-ryhmään kuuluvat muun muuassa italialainen Pohjoisen liitto, ranskalainen Kansallinen liittouma, saksalainen Vaihtoehto Saksalle ja suomalainen Perussuomalaiset.

Pietikäinen ei usko Fideszin pikaiseen paluuseen

Eroilmoitus tuli sen jälkeen, kun EPP oli hyväksynyt sääntömuutoksen, joka mahdollistaa kokonaisten puoluedelegaatioiden erottamisen ryhmästä. Aiemmin on ollut mahdollista erottaa vain yksittäisiä europarlamentaarikkoja.

Uudet säännöt hyväksyttiin 148 äänellä. Muutosta vastaan äänesti 28 ryhmän jäsentä ja 4 oli poissa.

Taustalla on kipuilu Fideszin kanssa. Fidesz on toiminut EPP:n arvojen vastaisesti ja horjuttanut toimillaan esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta. Osa EPP:hen kuuluvista puolueista on vaatinut pitkään Fideszin erottamista.

Pietikäisen mukaan kyse ei ole rivien suoristamisesta vaan EPP:hen mahtuu edelleen erilaisia näkemyksiä esimerkiksi abortista. Fideszille on hänen mukaansa annettu monta mahdollisuutta.

Jos Fidesz muuttaa toimintaansa, sen on mahdollisuus hakea uudelleen ryhmän jäseneksi. Pietikäinen ei usko, että EPP ottaisi Fideszin tällä hetkellä takaisin ryhmäänsä.

– En näe näköpiirissä muutosta, ainakaan lähitulevaisuudessa, mikä antaisi edellytyksiä tähän. Toki voihan ihme tapahtua.