1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ylilääkäri huolissaan virusmuunnoksen määrästä Etelä-Karjalassa – laaja tartuntaketju sai alkunsa ulkotiloista

Viimeisen kahden viikon aikana otetuista positiivista näytteistä 80 prosenttia on koronan virusmuunnosta. 

koronavirus
Hoitaja ottaa koronanäytettä.
Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Etelä-Karjalassa havaittu koronavirusmuunnoksen suuri määrä huolestuttaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäriä.

Viimeisen kahden viikon aikana otetuista positiivista näytteistä 80 prosenttia on koronan virusmuunnosta. Maakunnassa on todettu kahden viikon aikana noin 140 koronavirustartuntaa.

Pari viikkoa sitten Etelä-Karjalassa oli myös lappeenrantalaisten opiskelijoiden kylpyläreissulta lähtenyt tartuntarypäs.

Myös koronan ilmaantuvuusluku on ollut maakunnassa rajussa nousussa. Tällä hetkellä koronan ilmaantuvuusluku on Etelä-Karjalassa 106,3. Ilmaantuvuus kuvaa tapausten määrää 100 000 asukasta kohden.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka pitää tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Kun näitä tapauksia tulee sieltä täältä, usemmasta ketjusta, perässä pysyminen ja tartuntojen estäminen ajoissa on haastavaa.

Eetelä-Karjala oli pitkään Suomen parhaiten koronasta selvinneitä alueita. Leviämisvaiheeseen siirryttiin vasta viime torstaina.

Brittivarianttia muutamia tapauksia

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan vielä ei ole varmuutta, mitä muunnosta tartunnoissa on.

– Huslab on todennut, että tartunnat eivät ole täysin vanhaa viruskantaa, mutta ei ole myöskään selvää onko kyse brittivariaatiosta vai Etelä-Afrikan variaatiosta. Kyseessä voi olla myös joku hyvälaatuinen muutos.

Raasakka kuitenkiin arvelee, että kyse on herkemmin tarttuvasta variantista, sillä monissa Etelä-Karjalassa todetuista tapauksista virus on tartunnut herkästi.

Etelä-Karjalassa on tähän menessä todettu ainoastaan koronaviruksen brittivarianttia. Raasakan mukaan varmistettuja brittimuunnostapauksia on todettu yhden käden sormilla laskettava määrä.

Tartuntoja saatu myös ulkona

Etelä-Karjalassa on todettu lähiaikoina myös laaja tartuntaketju, joka on saanut alkunsa ulkotiloissa.

– Meidät on yllättänyt, miten herkästi tartuntoja on tässä ketjussa tullut.

Tartunnat liittyvät Raasakan mukaan harrastustoimintaan, jossa on harrastettu hikoiluttavaa ja hengastyttävää liikuntaa ryhmässä.

– Vaikkei fyysistä kontaktia ole ollut, ei turvaetäisyyksiäkään ole pystytty pitämään. Tästä syystä ei tarvitse linnoittautua neljän seinän sisälle tai panna kaasunaamaria naamalle, Raasakka vakuuttaa.

Lue seuraavaksi:

Tiukat koronarajoitukset voimaan Etelä-Karjalassa – 80 prosenttia tartunnoista virusmuunnoksen aiheuttamia

Lue seuraavaksi