1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Kiinnostaako monen päivän pyöräretki Lapista Norjaan? Tuhannen kilometrin reittikokonaisuus kohta julki

Tavoitteena on rakentaa helppoja, useamman päivän pyöräilyreittejä Suomen Lappiin, Norjan Finnmarkiin ja Ruotsin Norrbotteniin.

pyöräily
En terrängcyklist som cyklar på skaren vintertid.
Pyöräily kiinnostaa aiempaa useampaa matkailijaa. Kuvituskuva.Peter Nylund

Pohjois-Suomen, -Ruotsin ja -Norjan alueelle kehitetään pitkien retkipyöräilyreittien verkostoa. STIL- ja Arctic Bikepacking Trail -hankkeiden tavoitteena on rakentaa useamman päivän pyöräilyreittejä ja palvelutarjontaa arktiselle alueelle.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) johtaman STIL-hankkeen tavoitteena on rakentaa helppoja, useamman päivän pyöräilyreittejä Suomen Lappiin, Norjan Finnmarkiin ja Ruotsin Norrbotteniin, sekä luoda alueille pyörämatkailusta kiinnostuneiden palvelutarjoajien verkosto.

– Visiona on, että pohjoisessa voisi lähteä useiden päivien pyöräretkelle tarvitsematta olla huolissaan pyöränhuoltokyvyistään tai kunnostaan. Reitit suunnitellaan niin, että ne sopivat monenlaisille kohderyhmille lapsiperheistä ikääntyviin, kertoo STIL-hankkeen vetäjä, erikoistutkija Seija Tuulentie Lukesta sanoo tiedotteessa.

Palvelujen tarjontaan tarvitaan monenlaisten yritysten apua. Reittien linjauksia ei ole vielä lyöty lukkoon, ja pyöräilyn kehittämisestä kiinnostuneiden yritysten verkostoa aletaan muodostaa.

Arctic Bikepacking Trail -hankkeessa kehitetään Pohjois-Suomen ja -Norjan alueelle erityisesti bikepackingiin eli pyörävaellukseen sopivia reittejä. Yli tuhannen kilometrin reittikokonaisuus julkaistaan todennäköisesti jo kesälle 2021.

Maastopyöräily on aiempaa suositumpaa ja siihen sopivia reittejä on paranneltu ja lisäilty Lapin matkailukeskuksissa viime vuosina.

Lue myös: Nuoret aikuiset innostuivat kotimaan valmismatkoista: läskipyöräilyä, golfia ja melomista – Tahkolle ja Lappiin odotetaan tuhansia turisteja, katso video

Lue seuraavaksi