1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. norovirus

Pikkulasten norovirus, angiina ja nenän vuotaminen katosivat lähes kokonaan – muutoksen huomaavat jo vanhemmatkin: "Tosi vähän ovat lapset kipeänä"

Virustautien leviämistä on estänyt tehokkaasti huolellinen käsienpesurutiini ja että hoitoon ei pikkuflunssassa tulla.

norovirus
Päiväkodeissa liikkeellä entistä vähemmän virustauteja
Päiväkodeissa liikkeellä entistä vähemmän virustauteja

Pienet nenät ovat tänä talvena vuotaneet paljon tavanomaista vähemmän.

Päiväkodeissa on tehty havaintoja, että lapset ovat olleet ylipäätään terveempiä. Vatsatauteja ja muita viruksen aiheuttamia sairauksia, kuten flunssaa, on ollut liikkeellä vain vähän.

Näin on tapahtunut myös muun muassa Kotkan naapurikunnan Pyhtään päiväkodeissa.

– Jäädään ehkä herkemmin kotiin, ja silloin pöpöt eivät pääse leviämään myöskään päiväkodissa. Myös työntekijöiden sairaspäivät ovat huomattavasti vähentyneet, kertoo Pyhtään varhaiskasvatuspäällikkö Mari Peltola.

Norovirustartunnat vähentyneet koko maassa

Norovirus on varsin yleinen ripulia, kuumetta ja oksentelua aiheuttava virustauti. Tavallisesti norovirustartuntoja on Suomessa vuodessa tuhansia.

Nyt tilanne on noroviruksen kannalta merkittävästi tavanomaista parempi.

Esimerkiksi vuonna 2018 tartuntoja oli yli 2 300, kun viime vuonna tartuntoja tilastoitiin vain reilut 800.

Tänä vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin on kirjattu toistaiseksi koko maassa vasta 67 norovirustapausta, vaikka juuri nyt eletään noroviruksen tyypillisintä esiintymisaikaa.

Lapsi pesee käsiä vesihanan alla.
Käsien pesusta on tullut rutiinia niin aikuisille kuin lapsillekin. Minna Kaipainen / Yle

Pienet lukemat selittyvät koronaviruksen tehokkaalla torjunnalla. Samalla kun ihmiset pitävät koronaviruksen leviämisen takia etäisyyttä toisiinsa ja huolehtivat käsihygieniastaan, pääsevät myös muut taudit leviämään vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan esimerkiksi Kymenlaaksossa ei ole tänä vuonna todettu vielä yhtään norovirustartuntaa ja naapurimaakunnassa Etelä-Karjalassakin vain yksi. Tavallisena vuonna tartuntoja voi olla jopa satoja.

Ei edes influenssaa

Tänä vuonna myöskään influenssakauden käynnistymisestä ei ole ainakaan toistaiseksi merkkejä. THL:n tartuntatautirekisterissä on vain muutamia löydöksiä. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa influenssaa ei ole esiintynyt tähän mennessä lainkaan.

Ilmiö on nähtävissä myös kansainvälisesti.

Tänä vuonna influenssavirusta on ollut liikkeellä koko maailmassa vähemmän kuin aiempina vuosina.

Päiväkoti Majakka Pyhtäällä
Käsienpesu jatkuu päiväkodeissa pitkin päivää. Siivousta on tehostettu ja lelujakin pestään entistä useammin.Kari Saastamoinen/ Yle

Koronaviruksen leviämistä estävät toimenpiteet, kuten matkustamisen välttäminen, etätyöskentely, hygieniaohjeet, turvavälit ja maskien käyttö ovat todennäköisesti vähentäneet myös influenssatartuntoja.

Angiinakin vähentynyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot sairastuneista vahvistuvat keskussairaalassa. Taudit ovat vähentyneet, sen on huomannut myös Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Kymsoten tartuntatautien ja infektioiden torjuntayksikön palveluesimies Oili Ström.

– Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä on voinut olla yksittäisiä norovirustapauksia, mutta epidemiaryppäitä ei ole ainuttakaan. Sama tilanne on influenssan osalta.

Lapsia päiväkoti Majakan pihalla
Pyhtäällä päiväkodin lapset pääsivät nauttimaan kauniista kevätsäästä. Kari Saastamoinen/ Yle

Oili Strömin mukaan myös lapsilla esimerkiksi kurkkukipua ja kuumeista nieluinfektiota eli angiinaa aiheuttavaa streptokokki A -bakteeria ei ole ollut liikkeellä kuten ennen. Nuhakuumetta on esiintynyt, mutta ei sitäkään suurissa määrin.

Ström toivookin, etteivät koronan myötä opitut taidot unohtuisi.

– Toivottavasti koronaviruksen torjunnassa käytetyt keinot jäävät käyttöön myös koronapandemian jälkeen, sanoo Ström.

Pienetkin lapset taitavat käsienpesun

Ei vatsatauteja, ei flunssa-aaltoja, ei oikeastaan mitään. Nämä ovat havainnot myös kotkalaisessa Katariinan päiväkodissa.

– Pienet 3-vuotiaatkin ovat ammattimaisia käsien pesijöitä. Hyvästä käsihygieniasta kannattaa jatkossakin pitää kiinni, kun sillä voidaan torjua sairastamista näin tehokkaasti, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja Satu Kuparinen kotkalaisesta Katariinan päiväkodista.

Päiväkotiin ei myöskään enää tuoda ketään, jolla nenä vuotaa vähääkään. Näin potentiaaliset taudin levittäjät pysyvät poissa.

Ei enää jatkuvia flunssia

Pyhtääläisellä Noora Tammelalla on kaksi poikaa päiväkoti Majakassa Pyhtäällä. Tämä talvi on mennyt sairastelujen osalta paljon helpommin kuin aikaisempina vuosina.

– Tosi vähän ovat lapset kipeinä, sanoo Tammela.

Noora Tammela
Noora Tammela on saanut olla tyytyväinen, kun pojat ovat sairastaneet normaalia vähemmän. Kari Saastamoinen/ Yle

Vuodessa Tammelan pojilla on tullut vain muutaman kerran kunnon flunssa, mutta jatkuva nenän vuotaminen on poistunut kokonaan. Päiväkodin opit ovat menneet pojille hyvin perille, sillä käsiä pestään tarkasti kotonakin.

– Nyt he osaavat ihan itse suunnistaa käsienpesulle, kertoo Tammela.

Lue seuraavaksi