1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Poliisi vei yläsavolaisen yrittäjän koronatestiin, koska muut keinot eivät auttaneet – epäillään terveyden vaarantamisesta

Poliisi haki yrittäjän testattavaksi tartuntatautilain nojalla.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän mukaan tapauksesta on levinnyt virheellistä tietoa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Poliisi haki yläsavolaisen liikunta-alan yrittäjän koronatestiin, kun yrittäjä ei mennyt omaehtoisesti testattavaksi tiloissaan tapahtuneen joukkoaltistumisen jälkeen.

Yksi yrittäjän tiloissa käyneistä oli saanut positiivisen koronatestituloksen, mutta Savon Sanomien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yrittäjä ei luovuttanut viranomaisille tietoa mahdollisista altistuneista.

Poliisi sai jo viikonloppuna virka-apupyynnön toimittaa yrittäjä testiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. Hän vastusti kiinniottoa ja tapausta tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Koronakaranteenimääräyksen rikkomista poliisi tutkii tällä hetkellä terveyden vaarantamisena.

Yrittäjä on terveysviranomaisten hallussa.

Epäilty on kertonut laajasti tilanteestaan sosiaalisessa mediassa. Myös videota kiinniottotilanteesta on levitetty eri some-tilien kautta. Yle ei ole saanut tavoitettua yrittäjää.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän mukaan osa kuntayhtymän toiminnasta levitetystä tiedosta on virheellistä (siirryt toiseen palveluun).

– Vastaavaa ei ole aiemmin koronaepidemian aikana sattunut, ja tilanne on meille uusi, toteaa toimitusjohtaja Leila Pekkanen Ylä-Savon sotesta.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä ei tiedota aiheesta enempää vedoten salassapitovelvollisuuteensa ja siihen, että asia on poliisin käsissä.

Joukkoaltistumisesta yrityksen tiloissa tiedotettiin perjantaina 26. helmikuuta. Poliisi pyytää nyt kaikkia yrittäjän kanssa 19.2.–1.3. välisenä aikana tekemisissä olleita ilmoittautumaan terveysviranomaisille tartuntaketjujen ja mahdollisten altistuneiden jäljittämiseksi.

Koronatestiin voi määrätä, jos se on välttämätöntä

Aluhallintovirasto voi määrätä henkilön terveystarkastukseen tartuntatautilain nojalla.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti kertoo, että käytännössä päätökset pakollisesta terveystarkastuksesta, jonka osa koronatesti voi olla, esittelee lakimies ja päättää terveydenhuoltoyksikön päällikkö.

Päätös voidaan antaa ensin suullisesti ja vahvistaa myöhemmin kirjallisesti. Asiasta on säädetty tartuntatautilain pykälässä 16, jonka mukaan terveystarkastus voidaan määrätä pakolliseksi, jos se on välttämätöntä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

– Esitys tulee aluehallintovirastoon kunnasta tai kuntayhtymästä. Itä-Suomen aluehallintovirasto on viime aikoina tehnyt asiasta kaksi määräystä. Syihin en voi ottaa kantaa, toteaa Lahti.

Aiheesta uutisoi aiemmin myös Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Iisalmen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Iisalmelaisella joogasalilla joukkoaltistuminen koronavirukselle – salilla käyneitä pyydetään ottamaan yhteyttä tartunnanjäljitykseen

Uusia keinoja koronataisteluun: Testistä rajalla kieltäytyvälle sakkoa tai vankeutta, aveille ja kunnille lisää rajoitusvaltaa jo maanantaina