1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aluehallintovirastot

Aluehallintovirastoilla on yhteinen linja 10 kerrallaan -säännössä, ja sekin otetaan käyttöön vasta tilanteen vaatiessa

Avit ovat hyvin yksimielisiä kymmenen hengen rajoituksesta.

aluehallintovirastot
käsipaino telineessä kuntosalilla
STM:n mukaan kuntosalit ja muut tilat olisi suljettava kokonaan. Avit ovat päätyneet tulkitsemaan tartuntatautilain pykälää 58 g niin, että tilat voivat olla auki, jos niihin ei päästetä kerrallaan yli 10 asiakasta tai osallistujaa. KuvituskuvaMatti Myller / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ovat viime päivinä olleet eri mieltä tartuntalain tulkinnasta. Uudelleentarkastelun jälkeenkin aluehallintovirasto katsoi, että harrastustiloja ei voi täysin sulkea, vaan niitä saa käyttää maksimissaan 10 asiakasta kerrallaan. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti asiasta eilen. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa aveilla on asiassa yhteinen linja.

– Tällä hetkellä olisi hyvin vaikea perustella STM:n tulkinnan mukaista päätöstä myöskään Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella. Kansalaisten kohtelun täytyy olla yhdenvertaista. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksen mukaan aluehallintovirastojen yhdessä muodostama tulkinta on lainmukainen, toteaa Pohjois-Suomen avin ylijohtaja Terttu Savolainen.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen kertoo, että pohdinnoissa on ollut mukana juristeja ja aluehallintoylilääkäreitä.

– Me aluehallintovirastojen ylijohtajat olemme olleet vuorovaikutuksessa keskenämme ja olemme pohtineet näitä tarkastelunäkökulmia ja juridisia perusteita. Viikonlopun aikana asiaa pohdittiin ja tultiin yhteiseen ymmärrykseen siitä, että ei tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa ratkaisu niin kuin laissa ja sen valmisteluaineistossa selkeästi meidän näkemyksemme mukaan sanotaan, sanoo Pukkinen.

Linjauksen mukaan kuntosalit, ryhmäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylöiden allastilat, tanssipaikat, huvipuistot, eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot, harrastajateatterit ja kauppakeskusten yleiset tilat siis saavat olla auki 10 ihmiselle kerrallaan.

Kuntosaliyrittäjä: 10 henkeä kerrallaan on kipuraja

Helsinkiläisen kuntosaliyrityksen omistajan Lari Raitavuon mukaan kymmenen hengen asiakasmäärä on jo kipuraja.

– Tämä on ihan minimiraja. Jos tästä mennään alemmas, niin tilanne on monelle yritykselle liian vaikea, arvioi Raitavuo.

Lauttasaarelaisen kuntokeskusyrityksen omistajan mukaan suurimmat muutokset kuntosalin toimintaan on tehty jo viime vuoden maaliskuusta lähtien, eli huolehdittu muun muassa turvaväleistä ja käsihygieniasta ja välineiden puhdistuksesta.

– Uusi päätös vaatii valvontaa paljon tiukemmin, jotta pystytään pitämään huoli siitä, että samassa tilassa on enintään kymmenen ihmistä kerrallaan, miettii Raitavuo.

omistaja Lari Raitavuo, Experiencelab Liikkari
Rajoituksia koskevan viestinnän seuraaminen on tuottanut vaikeuksia monille yrittäjille, sanoo Kuntokeskus Experience lab Liikkarin omistaja Lari Raitavuo.Harri Fagerholm / Yle

Osa kuntosaliyrityksistä on sulkenut Etelä-Suomen avin päätöksen jälkeen ovensa kokonaan. Sulkijoita ovat esimerkiksi sellaiset yritykset, joilla ei ole mahdollisuutta järjestää kävijämäärien valvontaa tiloissaan.

Raitavuo arvioi, että kävijämääriät ovat laskeneet vuoden aikana kymmeniä prosentteja ja uusi rajoitus tulee vähentämään kävijämääriä edelleen.

– Putoavat ja todella monella. Ympäri Suomen ne ovat pudonneet jo vuoden ajan viime maaliskuusta asti. Mutta kyllä nyt tulee voimakkaampaa pudotusta ja se, että toimiala saisi suoraa kustannustukea, olisi todella tärkeää, vetoaa Raitavuo.

Linjaus käyttöön tilanteen mukaan

HUS-alueen lisäksi koronaepidemian leviämisvaiheessa olevia alueita ovat Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta ja Vaasan sairaanhoitopiiri. Nyt Etelä-Suomen avin tekemän linjauksen mukaiset rajoitukset tulisivat käyttöön eri alueilla sen mukaan miten tautitilanne alueilla kehittyy.

Esimerkiksi Pohjois-Suomen avin alueella Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ei toistaiseksi ole otettu edes harrastuspaikkojen kymmenen hengen tilarajoituksia käyttöön.

– Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialueella ei ole otettu kyseisiä rajoituksia, sillä käyttöönottokynnys pykälälle ei tällä hetkellä täyty. Mahdollisia tulevia rajoituksia silmällä pitäen yrityksille järjestetään informaatiotilaisuus huomenna torstaina, sanoo Terttu Savolainen Pohjois-Suomen avista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella viidestä sairaanhoitopiiristä yksi on laajenemisvaiheessa ja kaksi kiihtymisvaiheessa.

– Tällä hetkellä meillä ei ole rajoitettu näiden viime viikon maanantaina tulleiden uusien tartuntatautilain pykälien 58d ja 58g osalta toimintaa missään meidän toimialueemme sairaanhoitopiireissä, mutta asiaa arvioidaan tälläkin hetkellä. Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisvaiheessa. Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa ovat ilmoittaneet olevansa kiihtymisvaiheessa. Näiden kohdalta tätä arvioidaan, täyttyvätkö laissa edellytetyt kriteerit, että tällaisia rajoituspäätöksiä voidaan tehdä, sanoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Esimerkiksi Lapin avin alueella Länsi-Pohjassa koronavirustilanne on ollut rauhoittumassa, mutta kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät edelleen. Avi ei ole antanut ohjeita alueelleen tilojen aukiolon suhteen.

– Olemme valmistelemassa Lapin sairaanhoitopiirin alueelle tartuntatautilain pykälän 58d:n mukaista päätöstä. Ei olla sulkemassa mitään kuten Etelä-Suomessa, vaan kyseessä on kevyempi keino. Käytännössä velvoitamme tilojen toimijoilta suunnitelman siitä, miten turvallisuusasiat on hoidettu. Länsi-Pohjan alueelle tätä ei valmistella, sillä siellä kriteerit eivät täyty, kertoo Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja.

Vaikka tilat saavat olla auki kymmenelle ihmiselle kerrallaan, alueelliset päätökset julkisen toiminnan osalta voivat olla tiukempia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun koronanyrkki on linjannut, että kaupunkien tilat ovat kiinni lukuunottamatta alle 12-vuotiaiden ohjattua harrastustoimintaa.

Lue lisää:

Hallitus yrittää padota koronan leviämistä ja haluaa valmiuslain pykäliä sosiaali- ja terveydenhuoltoon – mitä se tarkoittaisi käytännössä?

Hallitus valmistelee neljää valmiuslain pykälää: potilaiden siirtämistä julkiselta yksityiselle sekä hoitotakuun joustoa – myös rokotejärjestyksen muuttaminen esillä

Pääministeri Marin vetoaa kansalaisiin: Vaikka tilat olisivat auki, ei mentäisi niihin – "Eduskuntaan on syytä viedä esitys, jolla täsmennetään pykälää tilojen sulkemisesta"

Koronatilanne puolustusvoimissa hälyttävä – Armeija esitti sotilaiden rokottamista mahdollisimman pian mutta viranomaiset eivät suostuneet

Hallitus valmistelee Suomeen ulkonaliikkumiskieltoa – katso, miten poliisi aikoo valvoa sinun liikkeitäsi ja miten kielto on toteutettu muualla

Menevätkö sinullakin termit sekaisin? Kasasimme poikkeusolot–suomi–poikkeusolot -sanakirjan

KORJAUS 4.3.2021: Tarkennettu kuntosaliyrityksen nimeä.

Lue seuraavaksi