1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palestiinalaisalueet

Kansainvälinen rikostuomioistuin aloittaa tutkinnan palestiinalaisalueilla epäillyistä sotarikoksista

Israel tuomitsee tutkinnan ja kutsuu päätöstä antisemitistiseksi.

palestiinalaisalueet
Kansainvälisen rikostuomioistuimen lasi- ja teräsrakenteinen toimitalo
Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC sijaitsee Hollannin Haagissa. AOP

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan palestiinalaisalueilla epäillyistä sotarikoksista.

Tutkinnan aloittamisesta kertoi ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda. Lausunnossaan Bensouda sanoi tutkinnan olevan riippumaton ja puolueeton.

Israel on vastustanut voimakkaasti sitä, että ICC aloittaa tutkinnan. Pääministeri Benjamin Netanjahu tuomitsi tutkinnan ja kutsui päätöstä antisemitistiseksi eli juutalaisvastaiseksi.

Palestiinalaishallinto kiitteli heti tuoreeltaan tutkinnan aloittamista.

Taustalla kuukauden takainen linjaus

Kansainvälinen rikostuomioistuin päätti kuukausi sitten, että sillä on toimivalta Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla. Päätös mahdollisti tutkinnan aloittamisen epäillyistä sotarikoksista.

Bensouda sanoi vuonna 2019, että sotarikostutkinnalle oli perusteita Gazassa ja Länsirannalla.

Mahdollisiksi syyllisiksi Bensouda mainitsi sekä Israelin armeijan ja viranomaiset että palestiinalaisjärjestö Hamasin ja palestiinalaisten aseelliset ryhmät.

Tämän jälkeen hän pyysi ICC:ltä linjausta tuomioistuimen toimivallan laajentamisesta palestiinalaisalueille.

Israel ja USA vastustivat

Israelin lisäksi Yhdysvallat vastusti ICC:n toimivallan laajentamista palestiinalaisalueille. Israel ei ole ICC:n jäsen, kun taas palestiinalaishallinto on ratifioinut ICC-sopimuksen.

Palestiinalaishallinto on vaatinut tuomioistuinta tutkimaan Israelin toimintaa Gazan sodassa vuonna 2014. Palestiinalaishallinto on vaatinut ICC:tä tutkimaan myös Israelin siirtokuntien rakentamista Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin.

Lisää aiheesta:

Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivalta ulottuu Israelin miehittämille palestiinalaisalueille – palestiinalaisministerit kehuvat päätöstä

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi