1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jalkapallo

Kolme merilappilaista jalkapalloseuraa tekivät yhteistyösopimuksen: tavoitteena parantaa toimintaedellytyksiä ja nostaa jalkapallon tasoa

TP-47, Merilappi United ja FC Kemi ovat solmineet seurayhteistyösopimuksen.

jalkapallo
Merilappi Unitedin Natalia Kuikka palkittiin v. 2014 Kemin parhaana naisjalkapalloilijana.
Merilappi Unitedissa toivotaan, että yhteistyön avulla seuran menestyneimmät pelaajat seuraavat joukkueen kasvatin Natalia Kuikan jalanjälkiä maajoukkueeseenYle / Kimmo Hiltula

Kolme merilappilaista jalkapalloseuraa TP-47, Merilappi United ja FC Kemi julkistivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen.

Sopimuksen tavoitteena on jalkapallon tason nostaminen ja toimintaedellytysten parantaminen Kemi-Tornio –alueella.

- Nyt oli aika tehdä pysyvämpiä ratkaisuja alueen pelaajamäärien ja olosuhteiden kehittämiseksi, kommentoi tiedotteessa FC Kemin toiminnanjohtaja Kalle Huusko.

Huusko luonnehtii alkavaa yhteistyötä ainutlaatuiseksi Suomen mittakaavassa, koska se kattaa useamman seuran välisen yhteistyön niin jalkapallon kuin futsalinkin saralla.

FC Kemi on miesten Futsal-Liigassa Suomen terävintä kärkeä. Myös seuran vanhimmat futsal-juniorijoukkueet pelaavat valtakunnallisella tasolla.

Samoista pelaajista ei tarvitse kilpailla

Myös Merilappi Unitedissa ollaan erittäin tyytyväisiä sopimukseen.

– Nyt ei tarvitse kilpailla samoista pelaajista alueella, vaan pystytään rakentamaan menestyvää pelaajapolkua tulevaisuuteen, sanoo Merilappi Unitedin puheenjohtaja Jarkko Montonen.

Montonen toivoo, että yhteistyön avulla seuran menestyneimmät pelaajat seuraavat joukkueen kasvatin Natalia Kuikan jalanjälkiä maajoukkueeseen

–Tällä järjestelyllä saamme alueen tytöille ja naisille mahtavan mahdollisuuden päästä pelaamaan kovia valtakunnallisia pelejä jopa SM-tasolla, Montonen sanoo.

Merilappi United on alueen ainoa nais- ja tyttöjalkapalloon keskittynyt seura. Aikuiset pelaavat naisten kolmosta.

Toiveena pelaajien määrän kasvaminen

TP-47:n puheenjohtaja Tuomas Lantto toivoo, että yhteistyö johtaa pelaajamäärän kasvamiseen alueella.

– Näemme realistisena mahdollisuutena kasvattaa seurojen yhteenlasketun pelaajamäärän tuhanteen, hän kommentoi.

Tällä hetkellä rekisteröityjä pelaajia on TP-47:ssä 400, FC Kemissä 200 ja Merilappi Unitedissa 100.

Lanton mielestä jalkapalloharrastajien määrän kasvattaminen ja seurojen aktiivisuus ovat tehokkain keino vaikuttaa olosuhteiden kehittämiseen alueella.

– Yhteistyöllä saadaan alueen pelaajille luotua kehittävin ja parhaiten kaikentasoisia pelaajia tukeva harjoitus- ja peliympäristö. Lisäksi nuorille saadaan luotua mahdollisuudet kehittyä omalla alueella, Lantto sanoo.

Alueen vähäiset talviharjoittelupaikat ja kohta vuoden jatkuneet eritasoiset koronarajoitukset ovat lisänneet seurojen huolta nuorten liikuntaharrastusten vähenemisestä.

TP-47:n pääpaino on juniorikasvatustyössä. Miehet pelaavat kolmosta ja tavoitteena on nousu kakkoseen. Naiset pelaavat kakkosessa ja T18-tytöt SM-karsintasarjaa. P17-pojat pelaavat KePS:n kanssa yhteisjoukkueena ykköstä.

Lue seuraavaksi