1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sahateollisuus

Sahat käyvät jälleen täysillä – Yhdysvaltojen kysyntä ja etätyön aiheuttama kotien remontointi siivittää sahatavaran kysyntää

Suomeen on vaikea saada merikontteja sahatavaran kuljetuksiin

sahateollisuus
Lautapinoja
Sahatavaran suhdanne on jälleen hyvä.Kare Lehtonen / Yle

Suomalaisilla sahoilla elettiin viime keväänä huonoja aikoja. Vuosi alkoi sahojen seisokeilla. Tämän jälkeen sahoille tuli lakkoja, ja lopuksi päälle iski vielä koronaepidemia.

Tilanne näytti synkältä.

– Vientikaupat pysähtyivät pariksi viikoksi aivan kuin seinään, kertoo Lappeenrannassa toimivan Mustola Timber -sahan omistaja ja toimitusjohtaja Raine Koskinen.

toimitusjohtaja Raine Koskinen Mustola Timber
Lappeenrantalaisen Mustola Timberin toimitusjohtaja Raine Koskinen.Kare Lehtonen / Yle

Jonkin ajan kuluttua tilanne alkoi näyttää paremmalta.

– Suhdanne kääntyi yllättävän nopeasti myönteisemmäksi. Se johtui siitä, että kaikilla päävientialueilla kysyntä säilyi yllättävän hyvin, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori kertoo.

Vielä kesällä sahat kuitenkin valittivat heikkoa markkinatilannetta. Vuoden lopussa tilanne helpottui, ja nyt sahoilla menee jo oikein hyvin.

– Vienti vetää ja sahat käyvät tällä hetkellä täysillä, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori kertoo.

Kysyntä näyttää myös jatkavan vahvana.

– Näyttää siltä, että tilanne jatkuu hyvänä myös tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, UPM Timberin myyntijohtaja Mikko Hyvärinen kertoo.

Vienti ja tuotanto vähenivät viime vuonna

Sahateollisuus ry. arvioi, että sahateollisuuden tuotanto väheni viime vuonna noin puoli miljoona kuutiota 10,9 miljoonaan kuutioon ja sahatavaran vienti Suomesta väheni noin 10 prosenttia.

Sahateollisuus on merkittävä teollisuudenala (siirryt toiseen palveluun) Suomessa. Suomessa toimii lähes 80 teollista sahalaitosta ja satoja pienempiä paikallisesti toimiva yrityksiä.

Vuonna 2018 toimialan liikevaihto oli noin 2,9 miljardia euroa.

Korona lisäsikin kysyntää

Markkinat hetkellisesti pysäyttänyt koronaepidemia pelästytti sahayrittäjät viime keväällä. Epidemian vaikutukset ovat osin kuitenkin jopa siivittäneet sahatavaran menekkiä. Esimerkiksi siirtyminen etätöihin on lisännyt sahatavaran kysyntää, koska ihmiset eri puolilla maailmaa remontoivat nyt entistä enemmän sekä kotona että vapaa-ajanasunnoilla.

– Se näkyy sekä kotimaassa että vientiasiakkailla. Ihmisillä on nyt aikaa ja aikaisemmin esimerkiksi matkustamiseen käytetty raha voidaankin käyttää remontin tekoon tai muuhun nikkarointiin, Mustola Timberin toimitusjohtaja Raine Koskinen arvioi.

Lautoja kulkee sahan hihnalla
Mustola Timberin sahalta Lappeenrannasta toimitetaan sahatavaraa muun muassa Itävaltaan.Kare Lehtonen / Yle

Yhdysvaltojen markkina vetää

Kansainvälisen sahatavaran kysynnän takana on erityisesti Yhdysvallat. Koronasta huolimatta rakentaminen on pysynyt Pohjois-Amerikassa hyvällä tasolla.

– Pohjois-Amerikassa uudisrakentamisen ennustetaan kasvavan jopa viisi prosenttia tänä vuonna ja korjausrakentaminen vetää myös varsin hyvin, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori sanoo.

Myös Yhdysvalloissa on innostuttu remontoimaan.

– Etätöihin siirtyminen aiheutti sen, että ruvettiin korjailemaan ja parantelemaan koteja. Se toi sahatavaralle selkeästi lisää kysyntää, Merivuori sanoo.

Samalla kun kysyntä on lisääntynyt, sahatavaran tarjonta on myös osin supistunut.

– Koronan takia tuotantoa rajoitettiin keväällä joissain maissa, ja Kanadan British Columbian provinssin mittavat metsätuhot vähensivät toimitusmahdollisuuksia Yhdysvaltoihin, Kai Merivuori kertoo.

Tukkeja saadaan jälleen metsästä

Myös kylmä talvisää Etelä-Suomessa on tullut suomalaisten sahojen avuksi. Tukkeja saadaan nyt hyvin metsästä ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen, koska tukevasti roudassa oleva maa kestää metsäajoneuvoja.

Tukkipinoja
Tukkia saadaan jälleen metsästä, kun maa on hyvin roudassa. Kare Lehtonen / Yle

Mustola Timber toimittaa sahatavaraa Itävaltaan, jossa massiivipuurakentaminen on saanut viime vuosina yhä enemmän jalansijaa. Toimitusjohtaja Raine Koskinen uskoo, että puurakentamisen lisääntyminen vaikauttaa sahatavaran kysyntää tulevaisuudessa.

– Kyllä se tulee lisääntymään. Ei mitenkään räjähdysmäisesti, mutta pitkässä juoksussa puulla tulee olemaan kysyntää, Koskinen sanoo.

Konttipula

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuoren mukaan pienenä pilvenä taivaanrannassa sahoille on tällä hetkellä merikonttipula. Muutokset Aasian ja Euroopan välisessä kaupassa ovat aiheuttaneet sen, että kontteja on yhä vaikeampi saada Suomeen.

– Konttihinnat ovat nousseet ja vaikka reilusti kohenneita hintoja voitaisiin maksaa, niin kontteja on vaikea saada, Merivuori sanoo.

Lue lisää: Suomalaiset haluavat mökkinsä nyt talviasuttavaksi, isommaksi ja kaikilla herkuilla – mökkirakentaminen kääntyi nousuun pitkästä aikaa

Lue seuraavaksi