Lisääntynyt luonnossa liikkuminen on vauhdittanut suomalaisten retkeilyvälineiden hankkimista. Kauppaketjut raportoivat kaikkien retkeilyyn liittyvien tuotteiden reippaasta myynnin kasvusta viime vuoden aikana.
Koronatilanteen arvaamattomuus piti jälleenmyyjät ja vaatevalmistajat varovaisina vielä alkuvuodesta. Kauppoja laitettiin kiinni ja myynti näytti hiipuvan. Mutta sitten alkoi tapahtua.
– Tuotteiden myynnissä näkyi hyvin vahvasti, kun ensimmäiset koronarajoitukset hellittivät viime vuoden keväällä ja ihmiset lähtivät ulkoilemaan, sanoo Haltin toimitusjohtaja Aki Kuusilehto.
Koronapandemian sanelemat poikkeusolot saivatkin suomalaiset ulkoilemaan urakalla. Retkeilyn suosion kasvu näkyy nyt myös vaatevalmistajien ennakkomyynnissä.
Lisääntyneen kysynnän myötä vaatevalmistajat ovat kasvattaneet varastojaan.
Myös Haltilla ennakkotilausmääriä on kasvatettu keväälle ja jo ensi syksylle, ettei tavara lopu kesken. Lisääntyneen verkkokaupan lisäksi vaatevalmistajille on ollut tärkeää, että myymälät ovat olleet avoinna.
– Onneksi Suomessa on pidetty kaupat auki, ettei tämä säiden puolesta poikkeuksellinen sesonki mennyt ohitse kuten Keski-Euroopassa, sanoo Luhta Sportswear Companyn varatoimitusjohtaja Juha Luhtanen.
Ulkoiluvaatteet ovat osa katumuotia
Nurmeslainen Sasta on ollut perinteisesti metsästysvaatteiden valmistaja, mutta viime vuosina yritys on laajentanut valikoimaansa reilusti myös retkeily- ja vapaa-ajan vaatteisiin. Yrittäjä Jari Saastamoisen mukaan outdoor-vaatteet ovat kasvaneet metsästysvaatteiden rinnalla merkittäväksi osaksi mallistoa.

Retkeily- ja ulkoiluvaatteiden kehittelyä ovat tehneet myös muut vaatevalmistajat. Monipuoliset eri ominaisuuksia yhdistelevät vaatteet ovat olleet kuluttajien mieleen.
– Vanha tuulipuku on nyt korvattu moderneilla ulkoiluvaatteilla, jotka ovat miellyttäviä pitää päällä, sanoo Aki Kuusilehto Haltilta.
Tekniset ulkoiluvaatteet ovat liukuneet vähitellen arkipukeutumiseen. Enää ei siis tarvitse lähteä viikoksi eräilemään metsään, jotta voisi käyttää retkeilyvaatteita, vaan niistä on tullut perusvaatteita kaikkiin olosuhteisiin.
Aki Kuusilehdon mukaan tuotteiden suunnittelu on menossa siihen suuntaan, että vaatteet olisivat teknisten ominaisuuksien lisäksi myös hyvännäköisiä. Vaatteissa korostuvat esimerkiksi muodikkaat värit, jotka ovat nyt kirkkaita.
– Enenevässä määrin vaatteet ovat katumuotia. Haltillakin on esimerkiksi housuja, jotka ovat joustavia ja hengittäviä ja joita näkee katukuvassa ihan Helsingin keskustassa.
Myös Luhta Sportswear Companyn Juha Luhtanen on samoilla linjoilla.
– Enemmän näitä tuotteita käytetään kaupunkiolosuhteissa kuin itse eräily- tai vaelluskäytössä.

Uusi asiakaskunta parikymppisistä
Monipuolistuneet vaatteet ovat houkutelleet myös uutta asiakaskuntaa. Yhä nuoremmat käyttäjät ovat löytäneet ulkoilu- ja retkeilyvaatteet
– Aikuisten rinnalle ovat tulleet noin parikymppiset nuoret, Jari Saastamoinen sanoo.
Sasta palkittiin tänä vuonna toistamiseen Scandinavian Outdoor Awards -kilpailussa. Tänä vuonna parhaaksi ulkoiluvaatteeksi valittiin brändin Peski-takki.
Vuosien tuotekehittelyn tulos saa tekijät kiitollisiksi. Itse palkinnot tuovat tunnettuutta ja uusia käyttäjiä. Esimerkiksi edellisvuonna saman palkinnon voittaneelle Kaarna-housulle tuli selvä kysyntäpiikki.
– Voittaneista tuotteista ollaan entistä kiinnostuneempia ja palkinnot lisäävät kansainvälistä näkyvyyttä alalla olevan kovan kilpailun keskellä, Saastamoinen kertoo.
Ihmisten kasvaneen retkeily- ja ulkoiluinnostukseen on kasvattanut tuotteiden myyntiä, mutta se ilostuttaa myös valmistajien mieltä.
– Uskon, että suomalaisen luonnon arvostaminen on tullut jäädäkseen, ettei aina tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan, sanoo Aki Kuusilehto.
Aiheesta voi keskustella 9.3. kello 23.00 saakka.
Lue lisää: