Hyppää sisältöön

Ravintoloiden sulkeminen etenee eduskunnassa – perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa

 Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi ravintoloiden väliaikaista sulkemista koskevan lausuntonsa.

Hallituksen esitys ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta voi edetä eduskunnassa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Perustuslakivaliokunnan mukaan hallituksen esitys ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta voi edetä eduskunnassa. Valiokunta sai lausuntonsa valmiiksi kokouksessaan iltapäivällä. Lausunto oli yksimielinen.

Hallitus ilmoitti viime viikolla kaavailevansa kolmen viikon ravintolasulkua suureen osaan Suomesta maanantaina 8. maaliskuuta alkaen. Ravintolasulku ei koskisi epidemian perustasolla olevia alueita.

Esitystä on käsitelty poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa. Maanantaina annetun esityksen käsittely alkoi valiokunnissa tänään aamulla.

Lausunnossaan perustuslakivaliokunta kiinnittää vakavaa huomiota siihen, että hallitus ei voi asettaa perustuslakivaliokunnalle määräaikoja. Valiokunnan mukaan sen tehtävän hoitaminen vaikeutuu, mikäli esitysten perustuslainmukaisuuden arviointiin ei varata riittävästi aikaa.

Valiokunnan urakkaa helpotti viime keväänä tehty pohjatyö, jolloin hallitus edellisen kerran sulki ravintolat. Käsiteltävä lainsäädäntö oli hyvin samanlaista, ja tällä kertaa hallituksella oli mahdollisuus ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan viime keväänä esittämät vaatimukset.

Viime keväisen lausunnon tapaan perustuslakivaliokunta toivoo, että ravintolayrittäjille korvataan sulun aiheuttamia tappioita.

– Lähtökohtana on se, että jonkinlainen kompensaatio sulkutoimenpiteiden kohteeksi joutuneille ravintoloille tulee laatia mutta mallista tai määrästä ei ole päätöksiä, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoo.

Ravintolat olisi voitu sulkea ilman poikkeusolojen toteamista

Hallitus on perustellut poikkeusolojen toteamista tarpeella sulkea ravintoloita. Perustuslakivaliokunnan lausunnossa kuitenkin arvioidaan, että tarvetta poikkeusolojen toteamiselle ei tämän takia olisi ollut.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan poikkeusolojen erillinen toteaminen ei ole edellytys perustuslain 23. pykälään perustuvan lainsäädännön säätämiselle eikä se toisaalta sido eduskuntaa. Arvion poikkeusoloista tekee siis viime kädessä eduskunta lakia säädettäessä.

Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa myös valmiuslain pykäliin 106 ja 107, jotka keskittävät valtionhallinnon viestinnän johtamisen hallitukselle ja antavat sille toimivallan päättää poikkeusoloissa erimielisyydet siitä, mille viranomaiselle jonkin asian päättäminen kuuluu.

Pykäliä oli tarkoitus soveltaa ilman, että valtioneuvosto tekee käyttöönottoasetukset eduskunnalle. Perustuslakivaliokunnan mukaan säännösten soveltamisen aloittaminen ei ole mahdollista ilman valmiuslain käyttöönottoasetuksen antamista.

Perustuslakivaliokunta antaa lausunnon mietintövaliokuntana toimivalle talousvaliokunnalle. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Juhana Vartiainen (kok.) arvioi aiemmin päivällä STT:lle, että ravintolasulkua koskeva mietintö valmistuu huomenna torstaina.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi arvioi Ylelle, että lakiesityksen niin sanottu ensimmäinen käsittely olisi täysistunnossa perjantaina, mikäli talousvaliokunnan mietintö valmistuu huomenna. Lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään täysistunnon toisessa käsittelyssä, joka voi olla aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä käsittelystä.

Kuloveden mukaan toinen käsittely olisi todennäköisesti täysistunnossa maanantaina, mutta päätökset asiasta tekee puhemiesneuvosto. Tavallisesti eduskunnassa ei ole maanantaisin täysistuntoa.

Lisää aiheesta: