1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Nyrkki suosittelee yläkoulujen ja lukioiden jatkavan lähiopetuksessa Etelä-Pohjanmaalla

Nyrkin ylimääräisessä kokouksessa korostettiin kuntien itsenäistä päätösvaltaa.

Etäopetus
Isokyrön koulukeskus helmikuisessa talvimaisemassa
Muun muassa Isonkyrön perusopetuksen yläkoulun oppilaat ja Kyrönmaan lukio jatkavat edelleen lähiopetuksessa.Tarmo Niemi / Yle

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki ei kehota Etelä-Pohjanmaan yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia siirtymään etäopetukseen.

Nyrkki kokoontui tänään ylimääräiseen kokoukseen, jossa olivat mukana kuntien ja kaupunkien johtajat, sote-johtajat ja sivistystoimenjohtajat Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelta.

Kokouksessa keskusteltiin etenkin yläkoulujen etäopetukseen siirtymisestä. Nyrkin ja kuntien yhteinen näkemys oli jatkaa yläkoulujen lähiopetusta hiihtolomien jälkeen. Päätös perustuu sairaanhoitopiirin epidemiologisen tilanteeseen.

Nyrkin tiedotteen mukaan kouluissa saatujen tartuntojen osuus on ollut vähäinen, eikä alkuvuoden aikana ole tullut esille kouluihin liittyviä joukkoaltistumisia.

Etäopetukseen siirtymiselle ei nähty perusteita myöskään toisen asteen koulutuksen osalta ja myös lukiot voivat jatkaa opetusta normaalisti.

Ylioppilastutkinnon kokeisiin osallistuvia kokelaita suositellaan välttämään sosiaalisia kontakteja eli asettumaan omaehtoiseen karanteeniin 14 päivän ajaksi ennen tutkinnon alkua.

Aluehallintovirasto arvioi etäopetuksen siirtymistä parhaillaan.

Kokouksessa keskusteltiin myös Nyrkin antamasta suosituksesta koskien yli 12- vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan tauottamista maaliskuun loppuun asti. Kokouksessa korostettiin kuntien itsenäistä päätösvaltaa asiassa.

Kunnissa päätöksiä lähiopetuksen jatkamisesta

Eteläpohjlaiskunnissa tehtiin jo keskiviikkona päätöksiä lähiopetuksen jatkamisesta.

Ähtärin kaupunki tiedottaa, että perusopetus ja lukio jatkavat lähiopetuksessa talvilomaviikon jälkeen maanantaina.

Sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho toteaa, että päätös lähiopetuksesta perustuu sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistukseen hybridistrategian soveltamisesta sekä suositusten ja rajoitusten käytöstä.

Ohjeen mukaan etäopetukseen tulee siirtyä terveysviranomaisen tekemän epidemiologisen arvion perusteella vasta silloin, kun se on aivan välttämätöntä.

Myös Isossakyrössä yläkoulu ja lukio jatkavat lähiopetuksessa.

Epidemiologista tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti ja tilanteen muuttuessa etäopetukseen voidaan siirtyä nopeastikin, todetaan kunnan tiedotteessa.

Isonkyrön kunnan alueella on todettu koko epidemian aikana yhdeksän koronatartuntaa.

Lue myös:

Järvi-Pohjanmaan koronatilanne pysynyt rauhallisena – yläkouluissa ja lukioissa jatkuu lähiopetus, abiturienteille suositellaan omaehtoista karanteenia