Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen rakennuseristekartelli johti 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksuihin

Kartellin paljastanut yhtiö välttyi maksamasta.

Styroksikartelli nosti eristeiden hintoja keväisin vuosina 2013–14, kun rakentaminen vilkastui. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Markkinaoikeus määrää valtakunnalliseen hintakartelliin syyllistyneille rakennuseristevalmistajille 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksut. Päätös noudattelee pääosin Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) esitystä.

Kartellissa oli mukana kolme yhtiötä, joista seuraamusmaksun saavat Jackon Finland (aiemmin ThermiSol) ja UK-Muovi. Kartellissa mukana ollut Styroplast ei saa seuraamusmaksua, sillä se otti yhteyttä kilpailuvirastoon, kertoi kartellista ja toimitti todisteita.

Kartellissa sovittiin EPS-eristeiden eli styroksin hinnankorotuksista vuosina 2013-14.

EPS-eristeitä käytetään rakentamisessa lämmöneristeinä, teknisinä eristeinä ja äänenvaimennukseen. Kartellissa sumplittiin eniten käytettyjen tuotteiden eli lattia- ja routaeristeiden hinnankorotusten ajankohtia, määriä ja toteuttamistapaa.

Hintoja nostettiin keväällä, kun työmailla alkoi vilske

Menettelyn vahingollisuutta korostaa markkinaoikeuden mukaan se, että kyse on ollut kolmen suurimman eristevalmistajan samanaikaisista hinnankorotuksista. EPS-eristeiden kysyntä kasvaa keväisin, kun rakennushankkeet alkavat. Hinnankorotukset ajoitettiin osumaan juuri suurimpaan kysyntään.

Jackon Finland sai 2 miljoonan euron seuraamusmaksun ja UK-Muovi 1,8 miljoonaa. Styroplast otti kilpailuvirastoon yhteyttä loppuvuonna 2015 ja kertoi kartellista, ja välttyi näin maksamasta.

– Seuraamusmaksusta vapautuminen on mahdollista vain sille kartellin jäsenelle, joka ensimmäisenä paljastaa kartellin viranomaiselle. Siksi kartellissa mukana olevan yrityksen kannattaa toimia ennen muita, jos se haluaa välttää seuraamusmaksut, totesi kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Pekka Mattila tiedotteessa.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kartelli tarkoittaa sitä, että keskenään kilpailevat yritykset sopivat salassa tuotteiden tai palveluiden hinnoista, hinnankorotuksista tai markkinoiden jakamisesta.

.
.