1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Ruotsin epäilty terroriteko: Poliisin entuudestaan tuntema tekijä iski useissa paikoissa – kolmen uhrin vammat hengenvaaralliset

Kaikkiaan kahdeksan ihmistä haavoittui hyökkäyksessä Vetlandassa. Yksi heistä on tekijä itse.

Ruotsi
Ambulansseja kadulla vetlandassa.
Ambulansseja hyökkäyspaikalla Vetlandassa keskiviikkona.Carl Carlet / TT

Kahdeksan ihmistä on saanut vammoja Etelä-Ruotsissa sijaitsevan Vetlandan kunnan keskustassa tapahtuneessa hyökkäyksessä. Kolme uhreista sai hyökkäyksessä hengenvaarallisia vammoja, kertoivat viranomaiset torstain vastaisena yönä. Lisäksi kaksi muuta uhria haavoittui vakavasti.

Noin 20-vuotias mies hyökkäsi ihmisten kimppuun teräaseen kanssa keskiviikkona iltapäivällä. Poliisin tiedotustilaisuudessa illalla selvisi, että hän kävi ihmisten päälle viidessä eri paikassa.

Poliisi ampui hyökkääjää, joka kuljetettiin sairaalaan. Vetlandan poliisipäällikkö Jonas Lindell sanoi keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessa, että epäilty ei saanut hengenvaarallisia vammoja ja häntä pyritään kuulemaan, kun se on mahdollista. Epäilty oli illalla vartioituna sairaalassa.

Epäillyn kiinniotto tapahtui lähellä paikallista koulua.

Ruotsin kartta.
Leena Luotio / Yle

Vielä aikaisemmin illalla poliisi tiedotti, ettei mikään hyökkäyksessä viittaa terroriteon mahdollisuuteen. Myöhemmin tekoa alettiin kuitenkin tutkia terroritekona. Toistaiseksi on epäselvää, miksi poliisi muutti tutkinnan terroriteon tutkinnaksi.

Jönköpingin poliisipäällikkö Malena Grann sanoi tiedotustilaisuudessa, että tutkinta näyttää, oliko kyseessä terroriteko. Hänen mukaansa on paljastunut yksityiskohtia, jotka viittaavat terroriteon mahdollisuuteen.

Lindellin mukaan ei ollut aikaisempaa viitettä, että Vetlandassa tai ympäristössä voisi tapahtua terroriteko.

Tiedotustilaisuudessa poliisin edustajat eivät kommentoineet Höglandetissa asuvan epäillyn kansalaisuutta. Poliisi vahvisti, että mies on ollut aikaisemminkin poliisin kanssa tekemisissä. Epäilty on kotoisin lähiseudulta, ja hän on aikaisemmin syyllistynyt pikkurikoksiin.

Malena Grannin mukaan tässä vaiheessa mikään ei viittaa useampiin tekijöihin.

Poliisi oli tutkinnallisista syistä tiedotustilaisuudessa vaitonainen tapahtumien tarkemmasta kulusta.

Poliisi sai hälytyksen Vetlandan keskustaan hieman ennen kello 15 paikallista aikaa. Ensimmäinen partio oli paikalla noin 15 minuuttia myöhemmin ja sai epäillyn nopeasti taltutettua.

Teon motiivi ei ole tiedossa eikä epäiltyä ole vielä päästy kuulemaan. Poliisi ei ole myöskään tarkentanut, minkälaista asetta tekijä käytti.

Myös Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo osallistuu hyökkäyksen tutkintaan. Vetlandassa osa keskustaa on ollut suljettuna rikospaikkatutkinnan takia.

Klo 21.23: Juttua päivitetty poliisin tiedotustilaisuuden jälkeen.

Klo 20.18: Juttua ja otsikkoa päivitetty: Poliisi tutkii hyökkäystä epäiltynä terrotitekona, aikaisemmin poliisin mukaan mikään ei viitannut terroritekoon.

Klo: 00.29: Lisätty tieto kolmen uhrin hengenvaarallisesta tilasta.

Lue seuraavaksi