1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puoli seitsemän

Arttu Wiskarin ja Erika Vikmanin laulujen tekijä pohtii suomalaisen hitin kaavaa: "Näistä kolmesta elementistä se mun mielestä muodostuu"

Sanoittaja ja säveltäjä Janne Rintala palkittiin vuoden musiikintekijänä helmikuun puolessa välissä.

Puoli seitsemän
Sanoittaja ja säveltäjä Janne Rintala Puoli seitsemän -ohjelmassa
Säveltäjä ja sanoittaja Janne Rintalan mielestä Suomessa menestyvään hittikappaleeseen tarvitaan ainakin nämä kolme elementtiä.

Janne Rintala on mies, jonka nimeä ei välttämättä moni tiedä, mutta jonka tekstit ja sävelet ovat sitäkin tutumpia. Mies kirjoittaa lauluja muun muassa Arttu Wiskarille ja Erika Vikmanille.

RIntala palkittiin viime kuun puoli välissä Teston Vuoden musiikintekijä -palkinnolla. RIntala kertoo olevansa tunnustusesta hyvin otettu, vaikka se tuli säveltäjälle ja sanoittajalle yllätyksenä. Aluksi hän otti tiedon jopa pilailuna.

– Mä luulin eka, että se on joku vitsi, kun se maili tuli. Että mitä joku pelleilee nyt.

Rintala kertoo ammentavansa laulunaiheita jatkuvasti ympäristöstään, ideoita tarttuu ihan arjesta ja omasta kotipiiristäkin.

Rintalan mäyräkoira Urho on esimerkiksi vaikuttanut Arttu Wiskarin Sirpa-kappaleen syntyyn. Vuonna 2013 Rintala oli Urhon kanssa lenkillä ja päästi tämän lumeen telmimään.

– Mä mietin siinä, että mitenhän kauan tuommonen pieni mäyräkoira selviäisi Suomen kylmässä yössä. Siitä syntyi sitten Sirpa-kappaleeseen laini, että "missä voisimme vielä säästää, voiko mäyräkoiran luontoon päästää".

Tällaiseen pieneen ajatukseen yhdistyy sitten vaikutteita muualta. Tässä kappaleessa Rintalan mukaan esimerkiksi lehtijuttu, jossa kaupunkilainen nuoripari oli ostanut maalta entisöitävän talon, ja sen kunnostamisessa kaikki ei mennytkään ihan putkeen.

Mutta mikä sitten tekee laulusta hitin?

– Miljoona olisi tilillä, jos tämän tietäisi varmuudella.

Mutta jotain kuitenkin tulee heti mieleen. Suomenkielisessä musiikissa hyvä teksti on erittäin tärkeä, sillä voi erottua. Lisäksi tarvitaan laulettava kertosäe, jota esimerkiksi festarikansa pystyy laulamaan mukana. Ja kaiken kruunaa intro, josta biisin tunnistaa jo muutamassa sekunnissa, esimerkkinä vaikkapa Europen FInal Countdown.

– Näistä kolmesta elementistä se mun mielestä muodostuu.

Katso koko Puoli seitsemän -lähetys tästä:

Säveltäjä ja sanoittaja Janne Rintala Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.
Lue seuraavaksi