1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Louvre

Pariisin Louvresta vuonna 1983 varastettu renessanssiajan haarniska löydettiin perhekokoelmasta

Asiantuntijat arvioivat, että kullalla ja hopealla päällystetyt rintahaarniska ja kypärä valmistettiin Milanossa vuosien 1560 ja 1580 välisenä aikana.

Louvre
Yksityiskokoelmasta hiljattain löytyneet rintahaarniska ja kypärä oli lahjoitettu alun perin Louvren taidemuseolle vuonna 1922.
Yksityiskokoelmasta hiljattain löytyneet rintahaarniska ja kypärä oli lahjoitettu alun perin Louvren taidemuseolle vuonna 1922. Thomas Samson / AFP

Pariisin Louvre-taidemuseosta lähes 40 vuotta sitten varastettu renessanssikauden aikainen haarniska on löydetty yksityisestä perhekokoelmasta Ranskan Bordeaux'sta.

Antiikkiasiantuntijat oli kutsuttu tammikuussa antamaan näkemyksensä arvoesineistä perheelle perinnönjakoon liittyen. Asiantuntijat tulivat epäluuloisiksi nähtyään perheen kokoelmassa ylellisen rintahaarniskan ja kypärän, jotka oli päällystetty kullalla ja hopealla.

Paikalle kutsuttiin poliisi, joka myöhemmin tunnisti arvoesineet Louvresta varastetuiksi. Mystinen varkaus, jonka olosuhteet ovat yhä hämärän peitossa, tapahtui 31. tammikuuta vuonna 1983.

Bordeaux'n syyttäjäviranomaiset ovat nyt käynnistäneet tutkimukset siitä, miten renessanssin aikaiset esineet olivat päätyneet perheen taidekokoelmaan.

Asiantuntijat uskovat, että rintahaarniska ja kypärä valmistettiin Milanossa vuosien 1560 ja 1580 välisenä aikana. Rothschildin perhe lahjoitti arvoesineet Louvren taidemuseolle vuonna 1922. Niiden arvoksi on arvioitu noin puoli miljoonaa euroa.

– Olin varma, että ne ilmestyisivät jonain päivänä jostakin, sillä esineet ovat niin harvinaislaatuisia, sanoo Louvren taidehistorioitsija Philippe Malgouyres uutistoimisto AFP:lle.

Malgouyres kuvailee löydettyä haarniskaa mestariteokseksi ja vertaa sitä tämän päivän luksusautoihin. Hänen mukaansa 1500-luvulla taidokkaasti valmistetut haarniskat olivat ennen kaikkea koriste-esineitä, joilla ei juurikaan ollut tekemistä niiden alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa.

Viimeisin taidevarkaus tapahtui Louvressa vuonna 1998. Tuolloin varkaiden mukaan lähti taidemaalari Jean-Baptiste Camille Corot’n maalaama muotokuva.

– Etsimme sitä yhä, kertoo Louvren johtaja Jean-Luc Martinez AFP:lle.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi