Hyppää sisältöön

Auton katalysaattori lähtee yhä useammin varkaan matkaan: sahataan irti pysäköidystä autosta ja viedään Eurooppaan

Katalysaattorien varkaudet ovat lisääntyneet huomattavasti Itä-Suomessa.

Varastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin. Arkistokuva. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Varkaiden matkaan on lähtenyt viime vuodesta lähtien poikkeuksellisen paljon autojen katalysaattoreita.

Keskusrikospoliisin mukaan poliisille kirjattiin vuonna 2020 lähes 700 rikosilmoitusta, joissa ilmoitettiin katalysaattorin varkaudesta. Vuoden 2021 tammikuusta maaliskuun alkuun ilmoituksia on tehty jo noin 250 kappaletta.

Poliisi arvioi, että tänä vuonna varkauksia tapahtuu vielä viime vuottakin enemmän.

Useimmiten katalysaattori sahataan metallityökaluilla irti pysäköidyistä autoista. Poliisin mukaan varkaita kiinnostavat katalysaattorien sisältämät jalometallit kuten platina, palladium ja rodium, joiden hinta on ollut Euroopassa nousussa.

Katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin. Jalometalleista tehdään kierrätykseen kelpaavaa rikastetta, joka myydään ulkomaille pääasiassa Saksaan ja Tsekkiin. Sieltä ne päätyvät uudelleen autoteollisuuden käyttöön.

Osa varkaista jättää suomalaiset romuliikkeet väliin ja vie katalysaattoreita myös suoraan ulkomaille. Näin toimivat etenkin järjestäytyneet rikollisryhmät.

Varastettua tavaraa vaikea tunnistaa

Katalysaattoreista on voinut saada romutuspalkkion vuodesta 2015 lähtien. Myyjä saa katalysaattorista yleensä rahaa muutamasta kympistä jopa satoihin euroihin. Katalysaattori voi olla jopa arvokkaampi kuin kokonainen romuauto.

Käytännössä romukauppiaalla on melko vähän keinoja selvittää, mistä hänelle tulevat katalysaattorit ovat peräisin. Joskus romukauppias saattaa tunnistaa varastetun tavaran varkausilmoituksen perusteella, joskus myyjän tarina katalysaattorin alkuperästä on epäuskottava.

David Hyytinen Suomen katalysaattorikierrätyksestä kertoo, että yksityishenkilöiltä otetaan kaupanteon yhteydessä ylös henkilötietoja. Jos tavara paljastuukin varastetuksi, myyjä on jäljitettävissä.

– Kaikki tiedot kirjataan ylös, sosiaaliturvatunnusta myöten, Hyytinen kertoo.

Näin suosittelee toimimaan myös Suomen romukauppiaiden liitto. Liitto ylläpitää myös varkausilmoituspalvelua, jonne varkauksista voivat ilmoittaa sekä liikkeet että yksityishenkilöt. Sen kautta voidaan joskus tunnistaa varastettua tavaraa.

Kaikki katalysaattoreita ostavat kauppiaat eivät kuitenkaan toimi liiton ohjeiden mukaisesti, mikä vaikeuttaa varastetun tavaran myymisen torjuntaa.

Lue lisää: