1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Koronarajoitukset kiristyvät: Yli kuuden hengen kokoontumiset kielletään Etelä-Suomessa, ja tilojen sulkupäätös laajenee koko Uudellemaalle

Kokoontumisrajoitukset tulevat voimaan 5. maaliskuuta, Uudenmaan tilojen sulkupäätös 8. maaliskuuta.

koronavirus
Käsidesi pullo kouluruokalassa.
Esimerkiksi yläkoulujen tiloja suljetaan.Benjamin Suomela / Yle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt useita päätöksiä koko alueensa koronarajoituksista.

Tilojen sulkupäätös laajennetaan koskemaan koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta. Määräys on voimassa 8.–14. maaliskuuta tartuntatautilain pykälän 58 g mukaisesti.

Päätös koskee laajasti sekä julkisen että yksityisen sektorin seuraavia tiloja:

 • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin

Sisätiloja saa kuitenkin käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava ihmismäärä on viisikymmentä. Jos sääntöä ei noudateta, tilat on suljettava.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske myöskään ammattiurheilemista ja yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tilojen käytössä on huomioitava myös tartuntatautilain mukaiset velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta.

Yläkoululaiset siirtyvät etäopetukseen koko Etelä-Suomen alueella

Aluehallintovirasto määrää oppilaitosten tiloja suljettavaksi koko Etelä-Suomessa valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 8.–28. maaliskuuta. Päätökset koskevat perusopetuksen yläkouluja.

Kunnat tekevät perusopetuslain mukaiset päätökset, joilla yläkoululaisten opetus siirretään etäopetukseen.

Tilojen sulkemispäätös ei koske alakoululaisia. Myös esimerkiksi erityisen tuen oppilailla opetus jatkuu lähiopetuksena.

Toisen asteen opetus eli lukio- ja ammatillinen opetus voidaan järjestää etäopetuksena ilman aluehallintoviraston päätöstä oppilaitosten tilojen sulkemisesta.

Oppilaitosten tilat määrätään suljettavaksi koko Etelä-Suomen alueella eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Päätös liittyy tartuntatautilain pykälään 58 g.

Lähikontakteja ei saa syntyä

Aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä, joilla velvoitetaan yksityistä ja julkista sektoria varmistamaan asiakkaiden väliset turvavälit lähes koko Etelä-Suomen alueella.

Päätösten mukaan toimijoiden on varmistettava, että asiakkaiden tai osallistujien väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Vastaava päätös on ollut voimassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 25. helmikuuta alkaen. Nyt määräys ulottuu koskemaan myös Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita, jotka ovat epidemian leviämisvaiheessa.

Päätökset lähikontaktien välttämisen varmistamisesta ovat voimassa 5.–31. maaliskuuta.

Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja koskee sekä julkista että yksityistä sektoria eli seuraavia toimijoita:

 • Yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt
 • Yksityiset elinkeinonharjoittajat
 • Kunnat ja kuntayhtymät
 • Uskonnolliset yhdyskunnat
 • Julkisoikeudelliset laitokset

Päätös koskee näiden toimijoiden sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli kymmenen asiakasta tai osallistujaa. Ulkotiloissa vastaava asiakasmääräraja on viisikymmentä. Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista, yksityis- tai perhe-elämää eikä ravintoloiden toimintaa.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot ne saavat määritellä itse.

Kaikki yli kuuden hengen kokoontumiset on kielletty

Vakavan epidemiatilanteen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia alueellaan. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Kokoontumisrajoitus on voimassa 5.–31. maaliskuuta.

HUSin alueella vastaava määräys on ollut voimassa 22. helmikuuta alkaen. Nyt kuuden hengen kokoontumisrajoitus laajenee koko Etelä-Suomen alueelle eli Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille.

Aluehallintovirasto suosittelee, että kaikilla alueilla vältetään pieniäkin kokoontumisia aina, kun se on mahdollista.

Lisää aiheesta:

Aluehallintovirastoilla on yhteinen linja 10 kerrallaan -säännössä, ja sekin otetaan käyttöön vasta tilanteen vaatiessa

Avin päätös pysyy: Kuntosaleilla ja muissa harrastetiloissa saa harrastaa ja kuntoilla 10 ihmistä kerrallaan

Sosiaali- ja terveysministeriö näreissään Etelä-Suomen koronarajoituksista: "Paikat pitäisi panna kokonaan kiinni", sanoo osastopäällikkö

Lue seuraavaksi