1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kartellit

Markkinaoikeus antoi 3,2 miljoonan sakot styroksikartellista

Kartellissa oli mukana kolme yritystä. Yksi selvisi ilman seuraamuksia, koska se paljasti kartellin viranomaiselle.

kartellit
Jackon styroksia rakennustyömaalla
Sastamalalainen Jackon Finland tuomittiin kartellista 2 miljoonan euron sakkoihin.Marko Melto / Yle

Myös markkinaoikeuden mukaan rakennuseristealalla on ollut kartelli. Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli jo aiemmin päätynyt siihen, että kolme styroksin valmistajaa on yhteisesti sopinut valtakunnallisista hinnoista.

Yritykset ovat sastamalalainen Jackon Finland, iisalmelainen UK-Muovi sekä valkeakoskelainen Styroplast. Kaksi valmistajaa sai yhteensä 3,2 miljoonan euron seuraamusmaksut. Jackon Finlandin seuraamusmaksu on kaksi miljoonaa euroa ja UK-Muovin 1,2 miljoonaa.

Kartellin ilmiantanut Styroplast selvisi ilman seuraamusmaksuja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston linja on, että ensimmäisenä kartellin osoittanut palkitaan tällä tavalla. Styroplast otti vuonna 2015 yhteyttä virastoon, kertoi kartellista ja toimitti sinne todisteita.

– Seuraamusmaksusta vapautuminen on mahdollista vain sille kartellin jäsenelle, joka ensimmäisenä paljastaa kartellin viranomaiselle. Siksi kartellissa mukana olevan yrityksen kannattaa toimia ennen muita, jos se haluaa välttää seuraamusmaksut, toteaa kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Pekka Mattila tiedotteessa.

Kartellissa sovittiin EPS-eristeiden eli styroksin hinnankorotuksista vuosina 2013–14.

Menettelyn vahingollisuutta korostaa markkinaoikeuden mukaan se, että kyse on ollut kolmen suurimman eristevalmistajan samanaikaisista hinnankorotuksista. EPS-eristeiden kysyntä kasvaa keväisin, kun rakennushankkeet alkavat. Hinnankorotukset ajoitettiin osumaan juuri suurimpaan kysyntään.

Markkinaoikeuden ratkaisusta voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Juttua korjattu 4.3.2021 klo 10.00: UK-Muovin seuraamusmaksu on 1,2 miljoonaa euroa eikä 1,8 miljoonaa, kuten jutussa aluksi virheellisesti luki.

Lue seuraavaksi