1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuriperintö

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle haetaan Suomen ensimmäistä Euroopan kulttuuriperintötunnusta

Euroopan komissiolta odotetaan vastausta alkuvuonna 2022.

kulttuuriperintö
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen eteläinen julkisivu.
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen suunnittelija on Alvar Aalto. Arvo Vuorela / Yle

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle (siirryt toiseen palveluun) haetaan Euroopan kulttuuriperintötunnusta.

Musoviraston mukaan Seminaarinmäen ja suomalaisen koulutusjärjestelmän merkitys eurooppalaisesta näkökulmasta on kiinnostava.

Museovirasto on yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Euroopan kulttuuriperintötunnuksen asiantuntijaryhmän kanssa toimittanut Euroopan komissiolle hakemuksen kulttuuriperintötunnuksen saamiseksi Jyväskylän Seminaarinmäen kampukselle

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki on suojeltu, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jossa on rakennuksia 1800-luvun lopulta lähtien. Seminaarinmäki tunnetaan erityisesti Alvar Aallon arkkitehtuurista.

Euroopan komissiolle lähteneeseen hakemukseen odotetaan vastausta alkuvuonna 2022.

Komissio on myöntänyt kulttuuriperintötunnuksia joka toinen vuosi lähes 50 kohteelle. Tunnuksen ovat saaneet muun muassa Vanhan Ateenan keskusta, Schengenin kylä ja Gdanskin historiallinen telakka.

Seminaarinmäelle tunnusta hakevat muun muassa Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus/tiedemuseo, historian ja etnologian laitos sekä opettajankoulutuslaitos.

Hakemuksessa kumppaneina ovat muun muassa Jyväskylän kaupunki, Suomen yliopistokiinteistöt Oy, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta ja kulttuuritalo Villa Rana.

Lue seuraavaksi