1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Koronaviruksen leviäminen on nyt kiinni ihmisten kurinalaisuudesta – "Voisimme jotenkin nilkuttaa kesään ja rokotesuojaan"

Rokotustahti on sen verran hidas, että sen avulla ei helpoteta koronaviruksen leviämistä Etelä-Karjalassa. Ohjeiden ja määräysten noudattaminen ratkaisee nyt sen, miten tauti etenee seuraavien kuukausien aikana.

rokotteet
Koronarokotuspaikan lasiovesta heijastuu maskipäisen ihmisen hahmo. Ovessa lukee teksti koronarokotus.
Nykyinen rokotustahti ei auta Etelä-Karjalaa torjumaan koronaviruksen leviämistä, vaan seuraavien kuukausien tilanne on kiinni ohjeiden ja määräysten noudattamisesta. Petteri Bülow / Yle

Etelä-Karjalassa koronarokotustahdin toivotaan nopeutuvan kesän myötä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on lupaillut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotelle huhtikuussa nykyistä enemmän rokotteita. Näin rokotustahti voisi kiristyä kesän mittaan. Täyttä varmuutta rokotteiden saatavuuden paranemisesta ei kuitenkaan ole.

Koronaviruksen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula ennakoi, että kaikki eteläkarjalaiset on rokotettu vasta syksyllä.

Kaikkia parhaillaan rokotettavia yli 80-vuotiaita ei ole vielä tavoitettu, ja osa odottaa että heidät rokotetaan omassa kunnassaan.

Myös yli 80-vuotiaiden kanssa samassa taloudessa asuvat alle 80-vuotiaat saavat nyt rokotteen.

Alle 70-vuotiaita riskiryhmäläisiä on rokottamatta vielä noin 6 000.

Tällä hetkellä Eksoten alueella koronavirusrokotteen on saanut reilut 11 000 ihmistä.

Osa harkitsee yhä rokotteen ottamista

Osa eteläkarjalaisista harkitsee yhä koronavirusrokotteen ottamista.

Rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kertoo, että joitakin rokotteesta kieltäytyjiä on myös Eksoten alueella. Osa rokotevuorossa olevista on jäänyt vielä miettimään rokotteen ottamista.

Haittavaikutuksia ei ole ilmennyt rokotuspaikoilla, mutta noin puolet rokotetuista on saanut myöhemmin kuumetta, lihassärkyä, pistospaikan kipua tai allergiaoireita.

Myös Eskotessa on välillä jäänyt yli rokoteannoksia, joille on etsitty rokotettava päivän päätteeksi nopealla aikataululla. Kaikki rokotteet on saatu käyttöön.

Viimeinen aika noudattaa ohjeita

Etelä-Karjalan keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen kertoo, että koronavirustartuntoja on Etelä-Karjalassa keskimäärin jo yli 10 kappaletta vuorokaudessa. Tartuntojen määrä voi kasvaa ja jopa moninkertaistua nopeastikin.

Rokotteet tulevat Etelä-Karjalaan kansallisesti ohjattuna. Etelä-Karjala saa keskimäärin 2,4 prosenttia Suomen rokotteista vaikka rokotteiden määrä vaihteleekin.

Tärkeimmässä roolissa onkin nyt ihmisten käyttäytyminen ja ohjeiden ja määräysten noudattaminen. Ne ratkaisevat, miten seuraavat kuukaudet etenevät.

– Mikäli tavalliset kansalaiset oikeasti ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja toimivat sen mukaan ajatellen yhteistä etua, joka on loppupelissä tietysti yksilönkin etu, voisimme jotenkin nilkuttaa kesään ja rokotesuojaan. Pääsisimme sinne vähäisemmin vaurioin eli vähäisemmillä sairastumisilla, sairaalahoidoilla ja jopa kuolemantapauksilla, Suomalainen vetoaa.

Lue seuraavaksi