Hyppää sisältöön

Logomon siltaa rakennetaan Turussa kaavasta poiketen – kulkuportaat ratapihalle on purettu, mutta lupaehtojen mukaan ne on palautettava

Rakennusvalvonnan mielestä muutoslupa puuttuu ja yhteys ratapihalle on rakennettava myöhemmin.

Logomon sillalta on poistettu kulkuyhteydet ratapihalle. Koko hankkeen budjetti on paisunut noin viidestä miljoonasta eurosta lähes 20:een miljoonaan. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Moneen kertaan viivästyneestä ja budjettiaan paisuttaneesta Logomon sillasta uhkaa tulla kulkuväylä, jolle on valmistuttuaan vaikea päästä usean vuoden ajan.

Turun ratapihan ylittävän kevyen liikenteen sillan on tarkoitus yhdistää Logomon tapahtumakeskus kaupungin keskustaan.

Päätöksenteon perusteluissa on ollut koko ajan mukana myös esteetön kulkuyhteys ratapihan laitureille. Tämä on myös asemakaavamääräys, johon rakennuslupa perustuu.

Turun kaupunki rakennuttaa siltaa, mutta suoraan sillalta rata-alueille tulevista kuluista vastaa Väylävirasto.

Väylävirasto poisti asentamansa portaat, koska mahdollinen tunnin junayhteys Helsinkiin vaatii vuosien päästä muutoksia asemalaitureihin. Ratapihan kaavoitus on aloitettu uudestaan.

Turun kaupungin valvontajohtaja Leena Salmelainen arvioi, että kulkuyhteyden poistaminen ei ole vähäinen muutos, jonka voisi toteuttaa työmaan aikaisena poikkeamana.

– Mikäli silta toteutetaan niin, että se poikkeaa kaavasta kulun osalta, se edellyttää muutoslupaa.

Muutoslupahakemusta ei ole vielä näkynyt.

Muutos voi olla esimerkiksi tilapäinen poikkeama rakennusluvasta, jos kulkuyhteys toteutetaan myöhemmin.

Se mitä piti tehdä, näkyy rakennustyömaan taulusta. Ratapihalle laskeutuvat kolme kulkuyhteyttä olivat jo osin valmiina, kunnes ne purettiin. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Nykyisten päätösten perusteella laituriyhteyksiä ei noin vain voi jättää pois.

– Lähtisin siitä että ne pitää tehdä, tai kaavaa pitäisi muuttaa, tai jos kaavoittaja myöntää siihen poikkeusluvan, Leena Salmelainen listaa vaihtoehdot.

Kaavoituspäällikkö harmittelee nyt kaavan tarkkuutta

Turun kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari oli laatimassa vuonna 2015 hyväksyttyä Logomon sillan kaavaa.

– Ratapihalle kulkua pidettiin hyvänä ratkaisuna ja sitä haluttiin, mutta nyt jälkiviisaana voisi ajatella, että muotoilu tällä kohtaa olisi voinut olla vähemmän ehdoton, Paula Keskikastari sanoo.

– Kun siellä lukee, että sillalta on oltava yhteys laitureille, niin tuon voi tulkita tietysti myös ajallisesti vähän joustavaksi.

Nykyinen kaava kuitenkin edellyttää selkeästi yhteyden tekemistä.

Ratapihaa kaavoitetaan nyt uudestaan mahdollisen tunnin junan tarpeita ajatellen. Paula Keskikastarin mielestä myös kulkua koskevaa lausetta voidaan muotoilla uudestaan.

Sekin on lopulta mahdollista, että Logomon silta jää pelkäksi ylikulkuputkeksi, jos kaavamääräyksiä muutetaan.

Väylävirasto lupaa portaat

Väylävirasto ei ole vaatimassa ratapihayhteyden poistamista kaavoituksen yhteydessä. Rakennuslupaan tehtävää muutoslupaa ei tarvita, koska portaat rakennetaan myöhemmin.

Portaat laiturialueelle toteutetaan Turun ratapihan ja Kupittaa–Turku-kaksoisraiteen muutostyöt -hankkeeseen liittyen. Väyläviraston mukaan hankkeen työt päästään aloittamaan vielä kuluvan vuoden aikana, ja töitä tehdään ainakin 2024 vuoden loppuun asti.

Laiturialueelle johtavat portaat voidaan rakentaa vasta sitten, kun tiedetään tarkasti mihin laiturit tulevat. Laitureiden sijainnit ratkaistaan ratapihan suunnittelun yhteydessä. Ratapihan ja laiturien suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa Väylävirasto.

Alunperin Logomon sillan piti valmistua vuonna 2018, nyt sen pitäisi valmistua tulevaan kesään mennessä ilman laituriportaita.

Päättäjille aikanaan esitelty viiden miljoonan euron budjetti on paukkunut moneen otteeseen. Viime kesänä valtuusto siunasi päätöksen, jonka mukaan silta saa maksaa 19,5 miljoonaa euroa.

Lisätty tiedot Väyläviraston suunnitelmista 5.3. klo 9:22., 5.3. klo 10:54 perustelu muutosluvan tarpeettomuudesta.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 5.3.2021 kello 23:een asti.

Aiemmin aiheesta:

.
.