1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Karjala

Ravintoloiden sulkeminen ei ole koronanyrkin käsissä: “ Tällä hetkellä Pohjois-Karjala ei  ole lakiesityksessä mukana”

Pohjois-Karjala
Suojavarusteissa oleva hoitaja kantaa koronanäytettä rekkojen luota konttiin.
Pohjois-Karjala on maakuntana tällä hetkellä epidemian perustasolla, joten nykyistä tiukemmat koronatoimet eivät meitä vielä kosketa. Heikki Haapalainen / Yle

Ravintoloiden sulku ei näillä näkymin kosketa Pohjois-Karjalaa.

Valtioneuvoston ravintolat sulkeva lakiesitys on käynyt perustuslakivaliokunnassa ja menee seuraavaksi eduskunnan päätettäväksi. Asetuksessa mainitaan maakunnat, joita se koskee.

– Emme ole tällä hetkellä mukana luonnoksessa mukana. Päätös ravintoloiden sulkemisesta on eduskunnan tehtävä, eikä meidän käsissämme, toteaa Siun soten alueellisen koordinatiotyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen.

Koordinaatioryhmä kokoontuu tänään iltapäivällä. Puheenjohtaja ei halunnut spekuloida ennakkoon, mitä ryhmässä mahdollisesti päätetään. Todennäköisesti mitään järisyttävää ei ole luvassa, sillä esimerkiksi Joensuun kaupunki päätti eilen, että yläkoulut jatkavat talviloman jälkeen lähiopetuksessa.

Viikko sitten ryhmä määritti Joensuun, Kontiolahden ja Liperin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen, mutta koko maakunta on muuten perustasolla.

Myöskään tämä ei anna suuntaa ravintoloiden sulkemiseen, sillä laki ja asetukset koskevat Kaipiaisen mukaan koko aluetta.

– Emme voi tietää, mitä eduskunta ensi viikolla päättää, mutta lopputulos koskee maakuntia. Emme voi myöskään olla varmoja, millainen tautitilanne on sitten, kun laki astuu voimaan.

Siun soten koordinaatioryhmällä riittää uutta opiskeltavaa, sillä ministeriö on lähettänyt alueille ohjeita epidemian tasolle kaksi siirtymisen varalta. Lisäksi tartuntatautilaki on muuttunut.

– Tärkein tehtävämme on arvioida epidemologista tilannetta ja tehdä päätöksiä faktoihin perustuen.

Ryhmä kokoontuu joka torstai. Tänään kokous alkaa kello 15.

Siun soten toiminta-alueen Covid-19-tilannekuvatyöryhmään kuuluu Siun soten edustuksen lisäksi alueen kuntien ja elinkeinoelämän edustus sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen edustajat.

Lue seuraavaksi