1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Poliisi: Kaikki Ruotsin puukkoiskun uhrit ovat miehiä, joilla ei ole yhteyttä tekijään, terroristinen motiivi yhä esillä tutkinnassa

Parikymppinen mies hyökkäsi teräaseella ihmisten kimppuun Vetlandan kunnan keskustassa eilen. Seitsemän haavoittui, kolme hengenvaarallisesti.

Ruotsi
Poliisin  tiedotustilaisuus Ruotsin eilisestä puukkoiskusta
Poliisin tiedotustilaisuus Ruotsin eilisestä puukkoiskusta
  • 22-vuotias mies haavoitti seitsemää ihmistä teräaseella Vetlandassa Etelä-Ruotsissa eilen.
  • Kolme uhreista sai hengenvaarallisia vammoja, heidän tilansa on kuitenkin vakaa.
  • Kaikki uhrit ovat miehiä.
  • Poliisi vahvisti, että epäilty on Afganistanin kansalainen.
  • Syyttäjä kertoi aikaisemmin medialle, ettei hyökkäystä tutkita enää terroritekona.

Ruotsin poliisi kertoi iltapäivällä Vetlandan puukkohyökkäyksen tutkinnasta. Poliisin mukaan epäilty on Afganistanin kansalainen ja hän on asunut Vetlandassa.

Poliisi vahvisti, että tekijä oli aseistautunut veitsellä. Kaikki uhrit ovat miehiä ja he ovat syntyneet vuosina 1945–1985. Tässä vaiheessa mikään ei viittaa, että epäilty olisi tuntenut uhreja.

Poliisi sanoi, että tekijän motiivia selvitetään edelleen. Tekoa tutkitaan usean murhan yrityksenä, mutta myös terroriteon mahdollisuutta tutkitaan yhä.

Epäilty puukotti ihmisiä viidessä eri paikassa. Kaikki paikat olivat poliisin mukaan julkisia, kuten muun muassa matkakeskus ja ruokakauppa.

Syyttäjä Adam Rullman sanoi aiemmin uutistoimisto TT:lle, ettei puukkohyökkäystä tutkita enää terroritekona. Asiasta uutisoi muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Eilen illalla poliisi ilmoitti tutkivansa tapausta epäiltynä terroritekona, mutta nyt tutkinta on palannut tutkinnaksi useasta murhan yrityksestä.

Viranomaiset ovat kertoneet tänään, että kolmen hengenvaarallisia vammoja saaneen uhrin tila on vakaa.

Poliisit tutkivat Vetlandan iskun jälkiä.
Poliisit tutkivat rikospaikkaa Vetlandan kunnan keskustassa 3. maaliskuuta. Seitsemän ihmistä haavoittui keskiviikkoiltapäivän hyökkäyksessä.Mikael Fritzon / AFP

Pääministeri Stefan Löfvenin ja sisäministeri Mikael Dambergin tiedotustilaisuudessa iltapäivällä ei saatu tietoa motiivista. Dambergin mukaan motiivi ei ole vielä selvillä.

Vastauksia ei saatu myöskään siihen, miksi poliisi tutki hyökkäystä jonkin aikaa terroritekona.

"Kunta on shokissa"

Vetlandan kunnan edustajat pitivät aamupäivällä tiedotustilaisuuden eilisistä tapahtumista.

Kunnan edustajat eivät tiedotustilaisuudessa kommentoineet tutkintaa tai tekijään liittyviä kysymyksiä. Poliisi järjestää tiedotustilaisuuden tänään iltapäivällä. Tällä hetkellä sen on määrä alkaa kello 16.

– On mahdotonta kuvailla, kuinka tämä vaikuttaa kuntaan. Tätä on vaikea uskoa. Nyt on saatava vastauksia, sanoi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Henrik Tvarnö tiedotustilaisuudessa.

Vetlandan kunnan kriisiryhmä on toiminnassa. Lisäksi tapausta käsitellään muun muassa koulussa, jonka lähistöllä poliisi eilen iltapäivällä pysäytti hyökkääjän.

Kouluun ei ollut kunnan edustajien mukaan kohdistunut uhkausta. Kunnanjohtaja Magnus Färjhagenin mukaan vaikuttaa sattumalta, että tekijä oli koulun lähistöllä.

Tunnelmat 13 000 asukkaan Vetlandassa ovat luonnollisesti järkyttyneet.

– Kunta on shokissa. On paljon kysymyksiä: Miksi tämä tapahtui meille? Mikä oli tekijän motiivi? Vetlandan piti olla turvallinen paikka, Henrik Tvarnö sanoi.

Kunta pyrkii tarjomaan kaiken mahdollisen tuen asukkaille.

Ruotsin kartta.
Leena Luotio / Yle

Poliisi teki kotietsinnän epäillyn asuntoon

Poliisi teki yöllä ratsian Vetlandan hyökkäyksestä epäillyn miehen asuntoon.

Mies on tällä hetkellä sairaalahoidossa. Poliisi ampui häntä pysäyttääkseen hyökkäyksen.

Parikymppinen mies hyökkäsi teräaseella ihmisten kimppuun Vetlandan keskustassa viidessä paikassa keskiviikkona iltapäivällä. Seitsemän ihmistä haavoittui, heistä kolme hengenvaarallisesti. Kaikki uhrit vietiin sairaalaan.

Epäilty tekijä otettiin poliisin mukaan kiinni 15–18 minuuttia ensimmäisen hätäpuhelun jälkeen.

Aftonbladetin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) epäilty hyökkääjä on 22-vuotias mies, joka oli saapunut Ruotsiin muutama vuosi sitten. Expressen kertoo omien lähteidensä perusteella (siirryt toiseen palveluun), että hän on Afganistanin kansalainen. Poliisi ei ole vahvistanut näitä tietoja.

Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) mies odotti päätöstä oleskeluluvasta. Aikaisempi oleskelulupa oli kestänyt maahanmuuttoviraston asiakirjojen mukaan viime marraskuuhun asti, kertoo Aftonbladet.

Expressenin mukaan mies on saanut aiemmin kannabiksen käyttöön liittyvän sakkotuomion lievästä huumausainerikoksesta. Poliisi kertoi eilen tiedotustilaisuudessa, että epäilty on poliisille tuttu ja että hänellä on taustaa pikkurikoksista.

Lue myös:

Ruotsin epäilty terroriteko: Poliisin entuudestaan tuntema tekijä iski useissa paikoissa – kolmen uhrin vammat hengenvaaralliset

13.06: Juttua päivitetty. Ei tutkita enää terroritekona

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi